Сделката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ ще бъде финализирана, след като купувачът плати договорената сума и се произнесат Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това става ясно от изявление на говорителя на чешката държавна компания ЧЕЗ Алице Хоракова днес. 

През февруари т.г. ЧЕЗ и българското дружество "Инерком", еднолична собственост на Гинка Върбакова, подписаха предварителен договор за продажбата на 67% от българските активи - най-голямото електроразпределително дружество с близо 3 млн. потребители. Тогава "Инерком" е заплатило 5 млн. евро, а цялата сума от над 320 млн. евро трябва да се плати до края на ноември т.г. Препятствие пред сделката е КЗК, която отряза пътя на "Инерком" към сделката, а дружеството обжалва решението й във ВАС - делото е насрочено през март догодина.

 
ЧЕЗ изпълнява своите задължения съгласно действащия договор за продажба на дяловете с "Инерком". Една от точките в него е изпълнение на законовите изисквания, свързани със свикване на Извънредно общо събрание в края на ноември и избор на нови членове на надзорния съвет, представляващи "Инерком", в случай че сделката бъде финализирана. Самото финализиране на сделката е при изпълнение на всички предварителни условия", уточнява Алице Хоракова. В позицията се допълва още, че условията включват получаване на разрешение от КЗК и КЕВР и заплащане на договорената сума.

Предстоящото влизане, макар и под условие, на кандидат-купувача на българските активи на ЧЕЗ в надзора на ЧЕЗ Енерго и ЧЕЗ разпределение, чиито общи събрания са насрочени на 27 ноември, предизвика много коментари. Но един от тях - на соцдепутата Елена Йончева, която запита премиера Бойко Борисов той ли е препоръчал на Гинка Върбакова да влезе в Надзорния съвет на ЧЕЗ България, получи отговор от "Инерком".

От дружеството на Гинка Върбакова разпространиха позицията си, в която твърдят, че не ползват политически протекции.

"Инерком България" изразява "категорично несъгласие с подхода търговски дружества и бизнес организации да бъдат въвличани като инструмент за водене на политически кампании".

"Инерком България не е политически обвързана и не се ползва с политически протекции. Твърдението на г-жа Йончева не отговаря на истината и е извадено от контекста. Предлаганата смяна на част от членовете на надзорните съвети на публичните компании ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България е под условие сделката да получи необходимите разрешения, които са предпоставки за нейното финализиране, се казва в изявлението.

От дружеството на Върбакова обясняват, че сделката следва законовите изисквания и е в съответствие с общоприетите европейски практики за подобни сделки.

"Инерком" е група от компании, които отдавна работят на българския пазар, спазват законите, уважават българските и европейските институции и възразява имената на предложените от нас членове в надзорни органи да бъдат използвани недобросъвестно за постигане на каквито и да е било политически или други цели. Поднасянето на информацията е манипулативно и цели да направи внушения, да нагнети напрежение и да създаде чувство за несигурност. Към настоящия момент държавата не притежава акции от капитала на дружествата от групата на ЧЕЗ в България и няма законови основания да предлага членове на надзорните органи. В правото проява на съмнения и възражения срещу сделка е въпрос на интереси", казват от "Инерком".

Компетентни да се произнасят по сделката са само определените по закон български институции, като направят това в интерес на всички заинтересовани страни, и най-вече на българските граждани. Инвеститорите трябва да бъдат уважани, защото те са основата на българската икономика и осигуряват благосъстоянието на гражданите. За стабилно икономическо развитие се изисква предвидима и спокойна среда, в която върховенство има Закона", гласи позицията на "Инерком".