Всеки трети германец смята, че чужденците идват в страната му само за да екплоатират социалната държава. Това показват данните от ново проучване за авторитарните нагласи в страната, съобщава "Дойче веле". Близо половината от хората в Източна Германия са съгласни с това твърдение. Почти толкова са убедени, че страната е вече "опасно наводнена" от чужденци - 35,6 на сто от всички интервюирани германци подкрепят това твърдение, а в източните части - 44,6 на сто от анкетираните.

"Над 30 на сто от хората в Източна Германия подкрепят ксенофобски разбирания", казва Оливер Декер, ръководител на изследването, извършено от Центъра за изследване на крайнодесния екстремизъм и демокрацията, намиращ се в Лайпциг.

Според него това е наистина висок процент. От 2002 г. центърът публикува проучвания за авторитаризма и крайнодесния екстремизъм в Германия.

Омразата към мюсюлмани и роми

Най-новото изследване показва, че предразсъдъците срещу мигрантите са нараснали като цяло основно срещу мюсюлманите и ромите. Последните са обект и на сериозна агресия, обяснява Декер. Почти 60 на сто от хората, които участват в изследването, се съгласяват с твърдението, че ромите са склонни към извършването на престъпления - с около 5 на сто повече в сравнение с проучването през 2014 г.

Предразсъдъците спрямо мюсюлманите също растат. Според изследването над 44 на сто от анкетираните смятат, че трябва да има забрана мюсюлманите да имигрират в Германия. Преди четири години подобно мнение са споделяли 36,5 на сто от анкетираните. Над половината, или 55,8 на сто от хората казват, че заради броя на мюсюлманите в Германия се чувстват като чужденци в собствената си държава, през 2014 г. процентът на тези хора е бил 43 на сто.

Всички тези проценти са много по-високи в Източна Германия.

Расте антисемитизмът

Един от десет анкетирани смята, че евреите все още "имат и днес твърде голямо влияние", горе-долу толкова отговарят, че има нещо особено и странно в евреите и че те "не си пасват напълно с нас" - сочат данните от изследването. 

Според авторите на проучването антисемитските настроения всъщност са по-силни, но анкетираните ги прикриват, защото това е напълно обществено неприемливо.

Омразата към чужденците, мюсюлманите, ромите не е директно свързана с тези групи, твърди Декер. Германците не се облагодетелстваха поравно от икономическия просперитет през последните десетилетия и това води до гняв и агресия, като ксенофобията е доказано най-простият начин тази фрустрация да се излее, смята анализаторът.

Отношението към демокрацията

Всичко това обаче създава заплаха за демокрацията в Германия. 90 на сто от анкетираните смятат, че демокрацията е хубаво нещо, но я интерпретират по различен начин.

Повечето хора смятат, че демокрацията е нещо като диктатура на мнозинството, обяснява Декер. Вярват, че правата на индивидите могат да бъдат загърбени, ако е необходимо за доброто на всички. И ако този начин на мислене някога надделее в управлението на страната, демокрацията ще бъде застрашена от демократично избрани управници, допълва той.

Близо 8 на сто от участниците в изследването смятат, че диктатурата може да е по-добра форма на управление при определени обстоятелства. 11 на сто казват, че искат лидер, който "ръководи страната с твърда ръка за доброто на всички".

Избирателите на "Алтернатива за Германия" изповядват ксенофобски възгледи - 55 на сто от тях, и антидемократични - 13,2 на сто от тях. Това показват данните от проучването, които сочат, че "Алтернатива за Германия" предлага на хората с десноекстремистки възгледи политическа платформа. Около 20 на сто са ксенофобските разбирания сред избирателите на традиционните германски партии - Християндемократически съюз, баварския му посестрим Християнсоциален съюз, Социалдемократите и Свободните демократи - но и този процент е доста висок.

Все пак изследването измерва и положителни тенденции.

"Можем да отчетем, че 30 на сто от населението е с категорично демократични нагласи", каза Декер. Това може и да не изглежда много, но той смята, че тези хора са готови да защитават демокрацията като приемат и различни позиции.

Немалка част от обществото е с амбивалентно отношение към демокрацията, но това не я прави авторитарно настроена автоматично, обяснява още Декер.

"За съжаление 40 на сто от германците харесват авторитарни социални структури. Затова сега наблюдаваме и толкова голяма поляризация в обществото", отбелязва изследователят.