С буркан с човешки екскременти на подиума в близост до него, американският милиардер и филантроп Бил Гейтс откри изложението "Преобразената тоалетна" в Китай, предаде Асошиейтед прес.

 

Бившият ръководител и съосновател на софтуерния гигант "Майкрософт" заяви, че представените технологии на тридневното изложение в Пекин са демонстрация на върховите постижения в тази област през последните 20 години.

Над 20 компании и научни институти излагат нови тоалетни технологии - от малки WC контейнери до самозахранващи се мини пречиствателни централи на отпадни води.
Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс похарчи над 200 милиона долара от 2011 година за стимулиране и развитие на екологични технологии, свързани с тоалетните.

По данни на УНИЦЕФ всяка година умират от диария около 480 хиляди деца на възраст под 5 години заради консумация на питейна вода, заразена с отпадъчна.

"Добре е да напомним, че вътре (в буркана - б.р.) може да има 200 трилиона частици от ротавирус, 20 милиарда бактерии шигела и 100 000 яйца на паразитни червеи", каза Гейтс.

Натуралистичната демонстрация имаше цел - да покаже, че в местата без канализация по света има много повече такива човешки отпадъци, които са източник на зарази.

"На това са изложени децата, докато играят навън", каза Гейтс.

Разработената с парите на Гейтс технология позволява изпражненията и урината да бъдат веднага рециклирани без вода, с помощта на химически агенти и ток, като в резултат се получават три продукта - естествен тор, водород и вода, част от която дори е годна за пиене.

Една такава тоалетна струва около $500.