Френският президент Еманюел Макрон стъпи на хлъзгава историческа почва, като похвали прочут генерал от Първата световна война, който през Втората стана колаборационист на нацистите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Маршал Филип Петен изведе френската армия до победа във великата и ужасяващо кръвопролитна битка край Вердюн през 1916 г., бе обявен за национален герой, а в много френски градове и села имаше улици на негово име. Той обаче си спечели печална слава и присъда за предателство заради действията си начело на френския колаборационистки режим от Виши, установен на неокупираната територия на Франция след разгрома й от нацистите в периода 1940-1944 г. Петен е причастен и към депортирането през 1942 г. на 13 000 евреи от Франция, станали жертва на Холокоста. 

Маршал Филип Петен се ръкува с нацисткия фюрер Адолф Хитлер през 1941 г. Снимка Уикипедия

Макрон каза днес при посещение в Шарльовил-Мезиер, че на 11 ноември по време на честването на 100-годишнината от края на Първата световна война възнамерява да отбележи заслугите на Петен наред със седем други френски маршали, отличили се по фронтовете на войната.

"Смятам за напълно закономерно да отдадем почит на маршалите, които доведоха нашата армия до победа", каза президентът. "Петен заслужава почит за това, че е бил "велик войник" през Първата световна война, макар че е направил фатален избор по време на Втората световна война", отбеляза той. 

Думите му веднага предизвикаха възмущението на главната еврейска организация във Франция - Съвета на еврейските организации във Франция (CRIF), представляваща 400 000 евреи.

"Шокиращо е, че Франция може да отдаде почит на човек, за когото съдът в името на френския народ е преценил, че е недостоен да се нарича французин", заяви днес Франсис Калифа, президент на CRIF, цитиран от Ройтерс. 

Реагира и лидерът на крайната френска левица Жан-Люк Меланшон.

"Маршал Жофр е водачът на армията, победил във войната през 1914-1918 г. Петен бе предател и антисемит. Неговите престъпления и неговото предателство не могат да бъдат заличени от историята. Макрон, този път ти отиде твърде далече!", каза той.

След войната Петен бе осъден на смърт за измяна, но тогавашният президент генерал Шарл де Гол, дългогодишен почитател на Петен, замени присъдата с доживотен затвор. Петен почина през 1951 г. в затвора на 95-годишна възраст.