ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата на Манфред Вебер за следващия председател на Европейската комисия, съобщи зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Огромна делегация, предвождана от премиера Бойко Борисов, е на двудневно посещение в Хелзинки. Там на 7-8 ноември Европейската народна партия (ЕНП) ще избира кой да номинира за наследник на сегашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Евроизборите са насрочени за 23-25 май 2019 година. В момента ЕНП е най-голямата партия в Европейския парламент.

Елитът на управляващата партия - цялото ръководство, повече от двадесет кметове, сред които и на столицата - Йорданка Фандъкова, областни управители, еврокомисарят Мария Габриел и нейната предшественичка - Кристалина Георгиев, отидоха лично да участват в срещите по време на конгреса на ЕНП във Финландия. Делегатите ще избират между председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер (Германия) и заместник-председателя на Европейската инвестиционна банка Александер Стуб (Финландия).

"Манфред Вебер е голям приятел на България", заяви днес Цветанов след като посочи, че ГЕРБ ще гласува за неговата кандидатура. Само допреди месец Вебер беше силно разкритикуван от премиера Борисов заради неговите "туитове" за убийството на русенската журналистика Виктория Маринова.

"Аз тук доста ще си поговоря с тях, ще си променя и за шпицен кандидата мнението. Много внимателно съм чел всичко. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП", каза тогава Борисов. Освен че Вебер вече е "приятел", ГЕРБ го поканиха и да открие кампанията на партията за евровота.

Номинацията на ЕНП ще бъде обявена в четвъртък. Партията на европейските социалисти (ПЕС) вече излъчи своя кандидат - Франс Тимерманс, който в момента е зам.-председател на Европейската комисия (ЕК).

Нов сюжет в семейството на ЕНП

ДСБ, които преди години съдействаха на партия ГЕРБ да бъде приета в "семейството на ЕНП", не са изпратили свои делегати на конференцията в Хелзинки. Активисти на ГЕРБ съобщиха, че правото на "тъмносините" да участват в гласуването за кандидата на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия било спряно, защото не са си плащали членския внос.

"Има просрочен членски внос, но няма санкция", коментираха пред Клуб Z от ръководството на ДСБ. Оттам обясниха, че се "всяват интриги", имали дори избрани петима делегати, но решили да не ги изпращат.