Заместник-председателят на 44-тия парламент Явор Нотев заяви, че адвокатски кантори нарочно издирват "братя, сестри, братовчеди", за да завеждат дела за обезщетения при смърт по пътя.

"Вече се заведоха искове от нарочно издирени от адвокати братя, сестри, братовчеди", каза днес по БНР Нотев ("Атака"/"Обединени патриоти"), който е и адвокат.

Решение на Върховния касационен съд (ВКС) от юни т.г. разшири кръга на лицата, легитимирани да получат обезщетение за неимуществени вреди от причинена при непозволено увреждане смърт на близък. Това се отнася за лица, които през последните 5 години са претърпели вреди и не са заявили своята претенция, водейки се от досегашната практика, че нямат право. Сега тези хора могат да заявят претенция и да получат много по-големи обезщетения, за които сега се говори, каза Нотев и предупреди:

"Специализирани кантори имат задача да се сдобиват, не съвсем лоялно, с клиенти. Проучват и намират такива случаи, за които те научават с помощта на длъжностни лица в сферата на здравеопазването, спешна помощ, от разследващи полицаи, от хора, които са нарочно назначени по определени райони, за да набавят клиенти – практики, които са в абсолютен разрез с етичните правила, упражнявани от професията. Не е тайна – вече се говори за т.нар. 9 адвокатски дружества. Напълно споделям, че грозните практики, които са свързани със случаи с участието на такива кантори, трябва да застанат на общественото внимание, те трябва да се огласят, подобно на телефонните "ало-измами" и на други престъпни схеми, за да може обществото да бъде предпазено."

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси ще обсъжда днес въвеждането на лимити за неимуществени щети при "Гражданска отговорност". 

Според депутата обаче не лимитите са решението, а почтеното упражняване на юридическата професия. Съдът е този, който трябва да си знае мястото и да изпълни своята задача, като отсъди справедливо, категоричен e Нотев и обясни, че критерият е да се обезщети по справедливост причинената вреда. По думите му обратните усилия са довели до сегашната криза.

"Не може да се обясни двойното, тройното увеличение на обезщетението, което се заплаща, и то от едни определени състави на съда при явяването на едни определени адвокати. Винаги изниква на преден план огромно съмнение", коментира депутатът. Той е категоричен, че тези 9 адвокатски дружества "не са си самодостатъчни", което е по-опасното. По думите му този начин на практикуване на професията развращава и корумпира:

"Ако се акумулират едни средства, неправомерно получени и получени в разрез с общоприетите размери на обезщетенията, то е ясно, че голяма част от тях отиват за заплащане на "услугата", за това, че някой те е насочил към определен случай, някой ти е помогнал да се сдобиеш с казуса и накрая някой ти е помогнал да вземеш несъразмерно голямо обезщетение от този обществен ресурс. Скандалът е многопластов и огромен."

Според Нотев най-доброто, което можеше да се случи, е достигането до идеята за широко обществено обсъждане, преди да се вземе каквото и да е решение. Нотев подчерта, че внасянето на законопроекта основателно е предизвикало реакцията на премиера:

"Поправката е внесена при разглеждането на вече внесен законопроект, преминал на първо четене, чиито текстове не засягат тази част от отношенията в застрахователното дело. Изведнъж се появява една поправка, която не е в контекста на смисъла, философията и целите на Закона за изменение на застрахователния кодекс. Някак изненадващо и от засада влизат текстове, които се вижда какъв обществен интерес засягат и в какъв размер. Реакцията на премиера, който призова своите депутати да не подкрепят внесената поправка, ми се струва своевременна, бърза и нужна за защита на обществения интерес реакция."