Българската агенция за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от отровното растение татул.

Става дума за опаковки от 500 грама, сорт "Горила", произведен в област Пловдив. Продукцията е от село Златитрап.

От Агенцията за безопасност на храните призоваха всички граждани, закупили такива опаковки пресен спанак, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от които са го взели. Проверките на БАБХ продължават.

Първият сигнал за проблем дойде от Попово. Семейство, яло храна, приготвена с посочения спанак, получи неразположение и беше диагностицирано от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. Мъжът и жената вече са в стабилно състояние, освободени са за домашно лечение. 

Гражданин от Костинброд изпрати снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул. Двама души, яли от спанака, бяха прегледани и в "Пирогов".

В магазин в Търговище инспекторите действително са открили „единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак (предполагаеми единични растения татул)”, съобщава бТВ.

При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по Закона за храните. Продукцията му се доставя и в други големи търговски вериги в страната.

Цялото количество в производствения обект е спряно от реализация, уведомени са и търговците. Общо са иззети близо 2 тона продукция.

Земеделският производител няма логично обяснение как листата от татул са попаднали в пакетите със спанака.

„Вчера бяха тук от регионалната инспекция по растителна защита, правиха обследване на целия посев, не успяха да открият никакво заплевяване от татул нито в лехите, нито в междуредието, нито в покрайнините на самото поле”, обясни за бТВ Ивайло Малджански - земеделски производител.

„След сигнала извършихме незабавна проверка в обекта, от който е закупен спанакът. При отваряне на пакетите в една от опаковките са намерили единични стръкчета, различни от спанака по цвят и мирис. Това са предполагаемите листа татул”, каза д-р Анелия Цонева, директор на областната дирекция на БАБХ в Търговище.

„Цялото количество намерен спанак е изтеглено от търговската мрежа. Самата фирма веднага си задейства процедурата по изтегляне. Междувременно извършваме проверки и в другите хранителни обекти в града”, допълни тя.

Земеделският производител каза, че има над 700 кг от спанака, които са под възбрана в склада му, които предстои да бъдат унищожени и нито един пакет от него няма да достигне до търговската мрежа.

Производителят има регистриран склад за продажба на едро. От него зареждат национални вериги супермаркети. Контролните органи са категорични, че по рафтовете им не е останал нито един компрометиран пакет. Както и че замърсеният спанак е продаван само на свежи листа, в опаковките с името на производителя, и не е попаднал в чиято и да е друга смес за салати.

 Всички, които са извършили нарушение спрямо законодателството, ще бъдат санкционирани, твърдят от агенцията по храните.