Европейската комисия призова днес България и Румъния да въведат изцяло правото на Европейския съюз за временната забрана (замразяване/запор) и изземане (конфискация) на средствата и облагите от престъпна дейност. 

С директивата се установяват минималните правила за обезпечаването на имущество при възможно последващо изземане и за отнемането на имущество при наказателни дела. Благодарение на действащите разпоредби на ЕС това улеснява националните власти при отнемането и възстановяването на средствата и облагите от престъпна дейност в ЕС, се посочва в съобщението. 

Според законодателството на ЕС "облаги" е всяка икономическа изгода, придобита пряко или косвено в резултат на престъпна дейност, а "средства" - всяка собственост, използвана или предназначена за използване за извършване на престъпна дейност. Запорът и отнемането на собственост, придобита чрез престъпна дейност, лишават престъпниците от тяхното незаконно придобито имущество. Това е много важно средство за борба с организираната престъпност и начин да се прекрати "изпирането на облаги" от престъпна дейност и повторното им влагане в законни или незаконни бизнес дейности. 

Държавите от ЕС трябваше да въведат директивата в националното си законодателство до 4 октомври 2015 година. България и Румъния не са изпратили уведомления до ЕК за национални мерки. Затова днес ЕК реши да изпрати мотивирани становища. България и Румъния разполагат с два месеца за отговор, а в противен случай ЕК може да реши да отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз, се посочва в съобщението.

БТА