Системата за видеоповторения VAR може да се използва в Шампионската лига още този сезон, информира Би Би Си. 

На 27 септември УЕФА официално обяви, че асистентът в помощ съдиите ще дебютира в турнира от следващата година. Изглежда обаче в Нион обмислят възможността да избързат, като журналистът Ричард Конуей от сайта на британската обществена медия твърди, че обсъждания вървят от няколко седмици.

В УЕФА били обезпокоени от реферските грешки, пък и искали да избегнат такива за елиминациите напролет. През миналия сезон се стигна до доста скандали заради отсъдени или неотсъдени дузпи и т.н. и т.н.

Освен това в европейската футболна централа имат за пример Световното, на което съдийските гафове бяха много малко, а други бяха избегнати заради видеоасистента.

Най-пресният пример е от снощния мач "Манчестър Сити" - "Шахтьор" (Донецк), в който бе отсъдена комична дузпа за домакините, а Рахим Стърлинг дори не бе докоснат. След двубоя нападателят не отрече това, а треньорът му Пеп Гуардиола добави, че трябвало да си признае на терена.

Според Би Би Си в момента топ съдии са обучавани за използването на VAR. Това се отнася за онези, които не са от Италия, Германия, Испания, Англия и Полша, където технологията се използва.

Крайното решение ще бъде взето в началото на декември, когато ще заседава изпълкомът на УЕФА. 

Междувременно стана ясно, че президентът на УЕФА Александър Чеферин е единственият кандидат до момента за изборния конгрес следващата година.