За поредно решение в "12 без на предишното правителство алармират природозащитниците от коалиция "За да остане природа в България". Бившия министър на околната среда и водите Станислав Анастасов (ДПС) е позволил на офшорна фирма да изгради нов лифт в Национален парк "Пирин", който е държавна собственост. Природозащитниците вече са сезирали новия министър на околната среда и водите Светлана Жекова да отмени злоупотребата с държавна собственост. В писмото на еколозите до медиите се казва, че разрешението бившия екоминистър е оповестено на 4 август тази година.

Станислав Атанасов е дал на офшорната фирма „Маренго трейдинг“ сервитутно право(право признато от закона за използване на чужд имот) върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско. Според природозащитницте става въпрос за схема, чрез която да се подмени  3-седалковия лифт и офшорната фирма да придобие завинаги вещни права върху част от Национален парк Пирин, каквито досега на практика е нямала. 

"Въпросният 3-седалков лифт е приватизиран от концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД през 2002 г. Впоследствие „Юлен“ АД го продава на „Маренго трейдинг“ без сервитутно право и без право на строеж. В същото време, теренът под лифта е част от концесионната площ от 995,5 декара, която е предоставена от държавата на „Юлен“ АД, и предоставянето й на трета страна нарушава концесията.", се казва още в сигнала от "За да остане природа в България".

Природозащитниците настояват държавата веднага да пристъпи към издаването на актове за държавна собственост на всички съоръжения в ски зона Банско с цел предотвратяване на нови злоупотреби. Според тях новият министър Светлана Жекова трябва да назначи комисии за контрол по изпълнение на концесионния договор. Освен това еколозите искат и да се упражни последващ контрол при прилагането на решението по Оценка за въздействие върху околната среда за ски зона Банско, с което държавата веднъж завинаги да прекрати опитите на концесионера да узаконява незаконното застрояване в Национален парк "Пирин".

"Юлен“ АД е концесионер на ски зона Банско за 30 години. Ски зоната е построена върху земя изключителна държавна собственост, какъвто е Национален парк Пирин - затова е необходима и концесия. След изтичането на концесията съоръженията и пистите стават собственост на държавата, която притежава земята под тях.

"Маренго трейдинг“ е офшорна фирма, регистрирана в Кипър. Тя е един от акционерите в „Юлен“ АД, заедно с други офшорни фирми и община Банско. Съгласно закона за офшорните компании след 1 юли 2014 г. в дружества, в които участват общините или държавата – като концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД - не могат да участват офшорни компании.

На 1-ви август „Зелените“ организираха протест срещу решението на правителството от 30 юли за ски зоната в Банско. На последното си заседание Министерският съвет (МС) реши договорът за предоставяне на концесия на компанията „Юлен“ за ски зоната над Банско да бъде променен и да бъде уточнена площта на концесията. Не стана ясно дали територията е увеличена или намалена. Според бившият вицепремиер Даниела Бобева МС е решил и спорове за собствеността на земя и съоръжения в рамките на ски зоната, които не са собственост на „Юлен“. Увеличена беше и концесионната такса на дружеството. Според еколозите става въпрос за опит на предишното правителство да узакони незаконно застроените 650 декара в Национален парк Пирин от концесионера "Юлен АД". Скандалното решението не е подписано нито от Орешарски, нито от настоящия премиер Георги Близнашки, засега.