Агенцията по вписванията си е раздала солидни бонуси точно за периода, в който Търговският регистър се срина за близо 20 дни, с което нанесе тежки щети на бизнеса, съобщава в днешния си брой вестник "Сега". По информация на изданието става въпрос за "скромната" сума от общо 700 000 лева за "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за месеците юли, август и септември. Точно през лятото - през август, Търговският регистър, поддържан от агенцията, претърпя срива. 

По наредба служителите в администрацията имат право на такива бонуси на четиримесечие. В случая са раздадени през октомври. От агенцията са потвърдили информацията, но без да назовават точната сума. Тя е била раздадена с решение на директора на агенцията - Габриела Козарева, която след срива замени Зорница Даскалова.

По информация на "Сега" най-отгоре по веригата са раздавани бонуси от по 20 000 лева (на четирима софийски директори), на началници на по-ниски нива са били давани по 2000 лева, а най-малко са получили редовите служители, които обслужват офисите на агенцията - под 700 лева. Покрай срива на Търговския регистър стана ясно, че индикации за проблема е имало година по-рано и именно възнаградените сега началници е трябвало да знаят за това.

Днес в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов заяви, че за него служителите, които добросъветстно изпълняват дейностите си в агенцията и не носят пряка отговорност за техническия проблем, може да получат такова възнаграждение. Но има отпуснати бонуси и на такива служители, които носят отговорност за техническия срив, макар и косвена и за него това, че са получили възнаграждения за "постигнати резултати" за периода, в който Търговският регистър не работи, било "неприемливо".

Все пак Горанов препрати за въпроси към Министерство на правосъдието (МП), под чиято шапка е Агенцията по вписванията и допълни, че не е информиран за това какви суми са били раздадени.

Оттам заявиха пред Клуб Z, че агенцията е първостепенен разпоредител с бюджетни средства и нейното началство самó определя какви бонуси и на кого ще даде. Функцията, вменена на министъра на правосъдието (Цецка Цачева), е да атестира работата на директора и на зам.-директора. Но от МП препратиха към Закона за достъп до обществена информация за повече информация. Посочиха още, че Козарева трябва да даде обяснение за бонусите.

Такова от Агенцията по вписванията дойде по-късно днес.