По нареждане на Върховната касационна прокуратура софийските апелативни обвинители ще проверят защо е прекратена проверка срещу юриста и преподавател Атанас Семов.

Именно Семов е предложението на президента Румен Радев за член на Конституционния съд, като държавният глава го номинира на 26 октомври т.г.

Прокуратурата се е сезирала от статия със заглавие „Двойни стандарти на „Дондуков 2“. Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия“, публикувана в електронното издание на в-к „Капитал“, научаваме още.

Върховната касационна прокуратура  е разпоредила на Апелативна прокуратура София извършване на служебна проверка за правилност и законосъобразност на постановление на Софийска градска прокуратура за отказ за образуване на досъдебно производство, пишат още оттам.

Със сигнал, подаден на  05.03.2013 г. и допълнен на 11.03.2013 г., Софийска градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по  “Международно право и международни отношения“ в Института за правни науки към БАН, докторант  в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз“. Въпросният човек твърди, че СУ „Климент Охридски“ е използван за развиване на частна стопанска дейност, има твърдения за безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“.

Осъществяването на програмата е в резултат на договор между СУ и сдружение с идеална цел  „Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ“, допълват от държавното обвинение.

"След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР – ГДНП. С постановление на СГП от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство. Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка, след сезиране от посочената публикация в медия", допълват от инситутцията подчинена на Сотир Цацаров.

Клуб Z вече описа подробно политическата кариера на Атанас Семов.