Демократическата юнионистка партия (ДЮП), на която се крепи правителството на Тереза Мей, заяви, че няма да подкрепи сделка, която разделя Северна Ирландия от Обединеното кралство (ОК).

По-рано Мей изпрати писмо до лидерката на ДЮП - Арлийн Фостър. В него тя обеща, че няма да позволи разделение в Обединеното кралство "да влезе в сила", с което, според членовете на ДЮП, тя потвърждава, че във финалното споразумение ще бъде включена такава клауза. 

"Писмото на премиерката повдига много въпроси за тези, които ценят интегритета на нашия съюз и за тези, които настояват за истински Брекзит - за цялото Обединено кралство", заяви Арлийн Фостър. "От писмото излиза, че министър-председателката е обвързана с идеята за граница по Ирланско море, като Северна Ирландия ще остане в единния пазар на ЕС", добави тя.

Мей, която днес отбеляза стогодишнината от края на Първата световна война с тържествена церемония в Белгия и Франция, многократно е обещавала, че няма да приема сделка, която да раздели Обединеното кралство.

В същото време, ЕС настоява за "бакстоп" - Северна Ирландия да остане в рамките на митническата зона на Съюза.

Това е невъзможно за "юнионистките" привърженици на Мей, чиято политическа идеология се основава на идеята, че Северна Ирландия трябва да е част от Обединеното кралство. 

Затова не е изненада категоричната позиция на Фостър.

"Какъвто и "бакстоп" да се приеме, той трябва да бъде срочен", заяви тя.

Мей осъзнава, че без подкрепата на ДЮП трудно ще може Брекзит да бъде одобрен от парламента. Това се дължи на крехката победа на консерваторите на изборите през 2017 г.

"Премиерката разбира последствията, сега ще трябва да преосмисли", каза депутатът от ДЮП Сами Уилсън.

Острите думи идват в момент, в който Мей и Брюксел чувстват, че сделката по Брекзит е "на 95 процента завършена".

Американската банка "Джей Пи Морган" оповести, че очаква парламентът да отхвърли споразумението при първото гласуване, но да го приеме при второто или третото.