Няколко министри от ЕС смятат да се опитат да започнат търговски преговори със САЩ през идните месеци на фона на заплахата от американски мита върху автомобилите.

Това стана ясно на днешния Съвет „Външни работи“ в Брюксел, посветен на търговията. И Брюксел, и Вашингтон работят по споразумение след срещата между Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер през юли.

Еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом намекна след срещата за потенциално отменяне на митата, нетарифните бариери и субсидиите за промишлените стоки.

Министрите призоваха за бързо задвижване на преговорите

„Важно е да ускорим процеса. Времето не е с нас“, заяви австрийската министърка на икономиката Маргарете Шрамбьок, която председателстваше срещата.

Сесилия Малмстрьом съобщи, че ще бъде на посещение в САЩ идната седмица. Тя ще се срещне с американския търговски представител Робърт Лайтайзър.

„С него ще обсъдим как да придвижим споразумението между Тръмп и Юнкер от юли. Работим изключително в областта на регулациите и по-точно как да облекчим търговията в области като фармацевтиката, медицинското оборудване, киберсигурността и да помогнем на тези страни и фирми от ЕС, които искат да купуват газ от терминали от САЩ“, каза Малмстрьом.

Според нея работата преди преговорите може да бъде ускорена и всички страни са се подготвили усилено. Страните членки на ЕС ще трябва да дадат мандат на Европейската комисия до началото на 2019 г.

Иначе Съюзът продължава да готви ответни мерки срещу Вашингтон заради въведените мита върху стоманата. Малмстрьом обаче се надява това да не се случи. Но за да не случи, американските мита не трябва да влизат в сила.

Търговският спор между САЩ и ЕС избухна през юни. Тогава американците наложиха мита върху вносните стомана и алуминий. В отговор европейците въведоха мита върху вносни стоки от САЩ.