Доналд Тръмп заяви снощи, че е "много обиден" на френския президент Еманюел Макрон заради изказването му, че Европа трябва да създаде своя армия, за да се брани от потенциалните си врагове, включително САЩ, предаде Ройтерс.

"Много обидно, но може би Европа първо трябва да плати своя справедлив дял в НАТО, която САЩ субсидират извънредно много", написа в "Туитър" американският президент на пристигане във Франция за среща с Макрон. 

Във вторник френският президент обяви, че Европа се нуждае от истинска армия, за да намали зависимостта си от САЩ в отбраната.

"Ние трябва да се защитим от Китай, Русия и дори от Съединените американски щати", каза той по френско радио, цитиран от "Уолстрийт джърнал". 

Френският президент Еманюел Макрон ще разговаря днес в Елисейския дворец с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, предаде Франс прес. А следобед ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел на "Поляната на примирието" в Компиенската гора, на същото място, където през 1940 г. е подписан актът за капитулацията на Франция през Втората световна война. 

Утре, на 11 ноември, когато е кулминацията на честването на стогодишнината от подписването на примирието, сложило край на Първата световна война, ще се проведе Парижкият форум за мир, който трябва "да напомни за необходимостта от опазване и засилване на мултилатерализма". На форума, на който се очаква да бъдат "представени възможни решения за по-добра организация на планетата", ще присъстват държавни ръководители, представители на международни организации, неправителствени организации, предприятия, синдикати и религиозни групи, но не и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Събитието ще бъде закрито от Еманюел Макрон и генералния секретар на ООН Антониу Гутереш.

В Париж ще бъде и руския президент Владимир Путин. Той имаше насрочена среща с Тръмп, но по настояване на Макрон тя бе отменена. Сега двамата ще се видят само "на крак" за няколко минути. Президентите на САЩ и Русия ще имат по-късно тази година пълноценна среща в Аржентина.

Макрон ще направи утре обиколка из Източна Франция по бойните полета на Първата световна война. Днес ще се състои породила противоречиви реакции церемония в чест на френските военни командири. В сряда френският президент заяви, че е редно сред тях да бъде и маршал Филип Петен, един от героите на Първата световна война, който обаче през Втората световна е сътрудничил с нацистите. Елисейският дворец се опита да потуши скандала, уверявайки, че на Петен няма да бъдат отдадени никакви почести