Констативен протокол от експерти на община Своге от 20 юни 2017 г., със задължително предписание пътят към града, където загинаха 20 души в катастрофа, да бъде незабавно ремонтиран, показа в ефира на бТВ депутатката от БСП Елена Йончева.

Преди 2 дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска, а тя сдаде имунитета си заради разследване за "пране на пари" от фалиралата банка КТБ през фирми, в които е участвала. Вчера пък лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви пред БНТ, че журналистката и народен представител работи по разкриване на корупционна схема в строителството и затова прокуратурата я "удря". Нинова не даде никакви подробности. Йончева обаче разкри в ефир какъв документ е получила преди 3 дни. 

Констативният протокол от 20 юни миналата година е бил изпратен до Агенция "Пътна инфраструктура" още тогава. В него на базата на експертиза са изброени в 7 точки проблеми с пътя, където загинаха хора, като в първите две пише, че е установено износване на горния слой на асфалта и лошо сцепление, както и рисков завой с голям вираж - точно в участъка, в който стана катастрофата. Документът, изпратен до пътната агенция, съдържа "задължително предписание" - "пълна подмяна на асфалтовото покритие; срок на изпълнение - незабавно".

"Изпратихме този документ веднага в прокуратурата. И изводите трябва да ги направи прокуратурата", заяви Йончева. 

Тя разказа, че започнала да получава документи, след като БСП поиска от АПИ да й разреши да доведе независими лаборатории от чужбина, които да направят проверка на качеството на най-големите инфраструктурни проекти - магисталите "Тракия", "Хемус" и "Струма", както и Околовръстния път на София са в списъка. Още не е ясно дали това ще ъде разрешено, а заради въпросното искане от Строителната камара настояха за оставките на Йончева и нейни колеги, защото "уронват престижа" на бранша. Имаше и заплаха за "граждански протести" в противен случай.

Депутатката припомни, че и бившият строителен министър Николай Нанков е заявил официално, че има влагани недопустими материали в асфалтовата смес при ремонта на пътя.

За "прането на пари"

"Отказвам да повярвам, че прокуратурата в България може да бъде ползвана като бухалка на някакви мутри. Още вярвам, че имаме шанс да получим правосъдие в България"

Това каза Елена Йончева на въпроси за искането за разследване за пране на пари от КТБ чрез фирми, в които е участвала. 

Тя разказа, че през 2007 г. от ТВ7 (която вече не съществува - б.р.) сая поканили да прави филми. Юристите на телевизията пък дали съвет да се сключи договор с въпросната фирма, Така и се случва, а Йончева участва, но всички плащания са били по банков път. Освен това и закупената техника, и направените от Йончева са факт - затова тя не си обяснява репликата, дошла от представител на държавното обвинение, че "не е ясно за какво да използвани тези пари". 

Йончева зададе и риторичен пъпрос.

"Всички колеги от ТВ7 са участвали в схеми по тази логика?