Журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" отказа да получи награда за журналистически електронен сайт от Съюза на българските журналисти на церемония, състояла са снощи.

Причината е присъдената най-голяма ежегодна награда "Йосиф Хербст" на Кеворк Кеворкян.

Кратко съобщение към снимка на БТА гласи:

"В сградата на СБЖ бяха връчени Годишните награди на Съюза за творчески постижения. Награда за журналистически електронен сайт бе присъдена на “Бивол”. Журналистът Димитър Стоянов не прие и върна наградата след кратко изявление."

В сайта "Биволъ" засега няма информция за случката, но техен пост има на фейсбук страницата на разследващата медия.

"Биволъ" върна наградата на СБЖ, защото не приемаме да ни награждават редом с агенти на ДС! Нека ДС да си награждава ДС, колкото си искат.. Нашият човек Димитър отказа да се нареди заедно с Агент Димитър! #ДСтиНоември #Лустрация"

А в репортаж за празничното събитие на сайта на СБЖ четем:

"Съюзът, подчерта Иван Върбанов (главният секретар на СБЖ, б.р.), е независима организация и никой не упражнява натиск над нас и винаги сме приветствали честната и обективна журналистика. Тези негови думи бяха по повод отказа на журналиста Димитър Стоянов от „Биволъ“, който през септември беше арестуван по време на изпълнение на своите служебни задължения заедно с румънски колега. Димитър Стоянов върна наградата, връчена на „Биволъ“ в категорията „Електронен сайт“, с мотива, че не може да приеме отличие в конкурс, номинирал също и хора, които били замесени в службите.

Това обаче не помрачи настроението в клуб „Журналист“ и това за пореден път доказа, че журналистите са хора, които приемат всички казано и изречено от техни колеги, защото уважават и ценят мнението на другите."

Оттам става ясна и първопричината:

„Най-голямото отличие, носещо името на Йосиф Хербст, за цялостна дейност и особени заслуги в българската журналистика беше връчено на Кеворк Кеворкян, създател на телевизионната легенда „Всяка неделя“ и „построил“ стотици мостове в онези трудни за журналистиката времена преди промените, по целия свят."

Другата предложена за същия приз бе Даниела Кънева - също с минало съпричастно със службите на комунистическата ДС, което предизвика полемики в обществото още при обявяването на номинациите в началото на ноември.

Кой е Димитър Стоянов?

Димитър Стоянов е един от двамата журналисти, които бяха задържани в Радомир, след като присъствали - по думите на сайта - на горене на документи, свързани с "Джи Пи Груп" и обществените поръчки.

След това премиерът Бойко Борисов нареди "изваждане" на компанията от еврофондовете, а вицето Томислав Дончев подаде сигнал да прокуратурата срещу фирмата, свързвана традиционно с боса на "Лукойл" България Валентин Златев.

Именно сайтът "Биволъ" публикува през 2014 г. запазените едва 28 страници с имена на знакови български интелектуалци, оцелели от досието на "агент Димитър" - Кеворк Кеворкян. Иначе то е унищожено през 1990 г.