Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че очаква ЕК да похвали усилията на институциите в новия си доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Докладът се очаква да бъде оповестен следващата седмица.

Пред бТВ Цачева коментира срива на Търговския регистър от преди няколко месеца. Според нея обаче този срив не е причина в администриращата го Агенция по вписванията да не си раздадат бонуси.

"Имаше срив, имаше криза по отношение на Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, но останалите три регистъра на агенцията работеха безпроблемно. След възстановяването на Търговския регистър бяха положени невероятни усилия да се навакса със закъснението, вписванията вече се извършват в записания в закона срок", обясни Цачева.

Все пак в момента има проверка за целесъобразността и законосъобразността на раздаваните бонуси, като доклад по въпроса са очаква в следващите дни. Шефката на регистъра Габриела Козарева пред дни не уточни колко точно е собствения бонус като стана ясно, че той е в границите между 700 и 3000 лв. Според Цачева обаче тя е поела агенцията в критичен момент и свършеното от нея трябва да бдъе оценено.

Цачева коментира и изявлението на президента Румен Радев, в което той съзря икономически интереси в законодателството.

"Има отделни пример, които би могло да се допуска, че има такива закони, но да се лепи етикет на цялата законодателна дейност, която е прозрачна, е пресилена теза", убедена е Цачева.

И допълни:

"Ако не знаех кой е произнесъл тези думи, щях да ги разчета като лидер на опозицията".