Германската канцлерка Ангела Меркел заяви днес, че европейският проект за мир, възникнал след 1945 г., е застрашен от възхода на национализма и популизма, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Виждаме добре, че международното сътрудничество, мирното равновесие между интересите на едните и другите, и дори европейският проект за мир отново са поставени под въпрос", каза Меркел при откриването на Форума за мира в Париж. "Мирът, който имаме днес и който понякога ни изглежда гарантиран, съвсем не е гарантиран и ние трябва да се борим за него", продължи канцлерката.

Намеквайки за политиката на президента Доналд Тръмп "Америка на първо място" и за скептичното му отношение към многостранното сътрудничество, Меркел предупреди, че "липсата на комуникация и нежеланието за компромис" могат да имат пагубни последици, предаде Асошиейтед прес.

Форумът бе открит от френския президент Еманюел Макрон. На него се събраха десетки световни лидери, предаде Франс прес. 

"Историята несъмнено ще съхрани спомена за 84 държавни и правителствени лидери, които се събраха, макар до вчера да представляваха воюващи страни, които се събраха в мир под Триумфалната арка", каза Макрон в кратко приветствено слово. "Но онова, което остава несигурно в бъдеще, е начинът, по който ще бъде интерпретиран този спомен. Ще бъде ли той бляскав символ за траен мир между държавите, или напротив - фотография на последния миг на единство преди светът да затъне в нов хаос? Това зависи само от нас", продължи френският президент.

Според него светът в който живеем, е атакуван от кризи, които дестабилизират нашите общества.

"Парижкият Форум за мир има призвание всяка година да ни събира всички, за да предприемаме конкретни действия, за да може усилията за мир да напредват по малко всяка година", каза Макрон.