"Бока Хуниорс" и "Ривър Плейт" не излъчиха победител в първия исторически финал за "Копа Либертадорес" - 2:2. Реваншът е след две седмици на ст. "Монументал" - арената на "Ривър", който получи предимство, но това може да не означава нищо.

Вечните аржентински съперници за първи път са на финал в най-големия клубен турнир на Латинска Америка. 105-годишното им съперничество е наричано Суперкласико, а някои го считат за най-голямото във футбола.

49 хиляди фенове на "Бока Хуниорс" изпълниха докрай стадиона си. 

Гостите днес два пъти догонваха в резултата. Двубоят трябваше да се играе с 24 часа по-рано на стадион "Ла Бонбонера", но бе преместен за неделя заради наводнен терен, следствие на проливни дъждове в Буенос Айрес. Днес времето се пооправи, което позволи на чилийския съдия Рикардо Тобар да реши срещата да започне и да не се стига до ново отлагане.

След пристигането на "червено-белите" на стадиона багажът им и съблекалнята бяха щателно претърсени от представители на КОНМЕБОЛ. Не бе обявено официално защо. Според в. "Кларин" хората от конфедерацията са търсели устройства, чрез които наказаният за четири мача треньор Марсело Гаярдо да дава указания. Той няма право да е на стадиона, така ще бъде и в ответния сблъсък.

"Ривър", който бе изпратен от хиляди запалянковци на своя стадион, започна по-добре и няколко пъти застраши вратаря Агустин Роси - при статични положения, но на контри.

Въпреки това топката влезе първо във вратата на гостите - якият като бик таран Рамон Абила стреля два пъти и от втория опит порази мрежата за 1:0. "Ла Бонбонера" подивя, но за кратко. Веднага от центъра гостите изравниха чрез Лукас Прато. Това стана в 33-тата и 35-ата минута.

Малко преди това домакините понесоха голям удар с контузията на най-добрия им играч и национал на Аржентина Кристиан Павон.

Заменилият го обаче Дарио Бенедето имаше шанса красиво да отбележи с глава в 45-ата минута - 2:1. Така "Бока" получи аванс на почивката.

Така "Бока" поведе с 2:1.

През втората част "Ривър Плейт", който изглежда като отборът с по-добри единици и по-добър баланс, започна малко по-активно. В 61-ата минута защитникът Карлос Искердос отклони топката в собствената си мрежа след центиране от фаул - 2:2.

Най-чистата ситуация пропиля Абила очи в очи с вратаря Франко Армани в добавеното време. Той получи отличен пас от влезлия като смяна Карлос Тевес, но изтърва да донесе победа на "Бока".

През първото полувреме мачът бе по-интересен и качествен. През вторите 45 минути динамиката падна и играта се накъса, а съперниците явно заложиха на предпазливостта.

Треньорът на "Бока" Гийермо Скелото.

Мачът бе коректен. До леко спречкване се стигна само преди почивката.