Имущество на бизнесмена Миню Стайков е запорирано по искане на Специализираната прокуратура от Специализирания апелативен съд, съобщиха днес от спецсъда. Не се уточнява на каква стойност е целият запор.

Наложен е запор над дружествените дялове и банкови сметки на Стайков. Има възбрана и над множество негови недвижими имоти в цялата страна - земеделски земи, жилища, сгради.

Мярката е предприета, за да бъде обезпечена предвидената в закона конфискация (по реда на чл. 72 от НПК) по обвинението, че ръководил организирана престъпна група за продажба на цигари без акцизен бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

По това разследване обвиняеми са още седем души, сред които и синът му - Стайко Стайков, който все още се издирва.

Обвинението

Миню Стайков, синът му Стайко и още шестима бяха привлечени под наказателна отгонорност на 6 септември 2018 г. Часове по-късно Специализираната прокуратура представи на съда доказателства, че групата е организирала производството на цигари в нелегални фабрики и ги е разпространявала на черния пазар.

По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположението, че участвал в схема за пране на пари. Стайков и още двама от участниците в групата са с наложени мерки за неотклонение "задържане под стража" и остават в следствения арест.