Мишел Барние се опитва да притисне Тереза Мей за споразумение с ЕС, пише британският ежедневник "Таймс". Тереза Мей порица Брюксел снощи, затова, че налага ускорено темпо на преговорите, след като преговарящите работиха трескаво, за да сключат споразумение до сряда. Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, разгневи британския премиер, като заяви, че на заседанието на кабинета на Мей във вторник ще бъдат предложени параметрите на споразумение.

Всъщност разговорите все още са свързани с искането на Великобритания за механизъм за излизане от т.нар. Временен митнически съюз – предпазен механизъм, под който ще остане в съответствие с правилата на ЕС, за да се предотврати твърда граница в Ирландия. Премиерът не се осмелява все още да споделя предложените компромиси с високопоставените членове на кабинета. Преговорите се очакваше да продължат и в понеделник вечерта, но офисът на премиера настоя, че кабинетът няма да бъде помолен да подпише споразумение във вторник, дори ако има пробив.

Заклетите евроскептици са втвърдили опозицията си за предпазния механизъма, а привържениците на оставането в ЕС се готвят да провалят споразумението в парламента. Както в Лондон, така и в Брюксел се казва, че сряда е последният ден, на който може да бъде задействана среща на върха през ноември. Без него разговорите ще се отложат до средата на декември, което значително ще увеличи шансовете за Брекзит без споразумение.

Времето изтича, британският премиер Тереза Мей твърди, че преговорите са към края си, пише британският вестник "Гардиън". Усилията на Тереза Май да сключи споразумение за "Брекзит" до края на март попаднаха на сериозно забавяне, след като се оказа, че преговарящите от Обединеното кралство и Европейския съюз полагат усилия да преодолеят пропастта относно ирландската граница навреме за среща на върха през ноември.

Премиерът бе принуден да признае, че "значителни" проблеми остават въпреки разговорите, които продължиха до ранните часове на понеделник сутринта. Ако в сряда няма осезателен напредък, графикът на преговорите ще се окаже още по-труден. Членовете на кабинета, които очакват да подпишат заключителната позиция за споразумението за Брекзит във вторник, завиха, че въпросът едва ли ще бъде обсъден на срещата, очаква се само актуализиране на подготвеността на Великобритания за липса на споразумение. Преговарящите останаха до 2.45 часа в понеделник в търсене на пробив, който не се получи, тъй като ЕС направи поредица от искания в последния момент, като придаде нови условия на предпазната клауза, която е предназначена да влезе в сила, ако няма дългосрочна сделка за свободна търговия до края на 2020 г.

Това закъснение на преговорите почти със сигурност забавя постигането на споразумение на равнище ЕС до срещата на върха, насрочена за 13 и 14 декември и прави все по-трудно критичното "определящо окончателно гласуване" на депутатите от британския парламент за споразумението да се проведе преди Коледа. В понеделник вечерта на банкет, даден за бизнес-елита на страната в кметството на Лондон Мей заяви:

"Преговорите за напускането ни вече са в крайна фаза".

Но в забележки, насочени към преговарящите в Брюксел, тя добави, че не може да се очакват отстъпки тази седмица, само за да се запази жива идеята за срещата на върха за "Брекзит" през ноември.

"Работихме много усилено, включително през нощта, за да постигнем напредък по останалите въпроси в споразумението за оттегляне, които са значителни", каза премиерът. "Двете страни искат да постигнат споразумение, но това, за което преговаряме, е изключително трудно".

Тереза Мей предупреди ЕС, че няма да прави компромиси, пише британският вестник "Дейли Експрес". В кратка реакция на твърденията на ЕС, че двете страни се доближават до споразумение, министър-председателят настоя, че няма да говори излишно, докато преговорите стигнат до последната си фаза.

Тя също така сигнализира за готовността си да се откаже от преговорите, освен ако сделката не върне контрол над законите, границите и парите на Обединеното кралство, съобщава "Фокус". 

"Няма да компрометирам това, което хората гласуваха на референдума. Това няма да бъде споразумение на всяка цена", каза тя.

Нейното изказване дойде след размяна на обвинения между страните заради застоя на преговорите в понеделник, пише изданието.