"Брекзит" ще се отрази сериозно и на Висшата лига - най-комерсиалното, най-гледано и най-скъпо футболно първенство в света, а вече има реални измерения на това, пише в. "Таймс".

Към края на тази седмица Футболната асоциация (ФА) на Англия ще представи на клубовете проект за договор с конкретни мерки, които може да се вземат още от следващите сезони (най-рано от 2020-2021 г.). 

Според тях в един състав от 25 души може да има най-много 12 чужденци. Останалите играчи трябва да са местни - от Обединеното кралство или да са придобили такъв статут. В момента елитните клубове имат право на по 17 "легионери".

Сега 13 от 20-те клуба в Премиърлийг са с повече от дузина такива наемници. Листата се предвожда от "Манчестър Сити" и "Тотнъм" - по 17, следват "Ливърпул" и "Челси" по 16, "Арсенал" - 15, "Манчестър Юнайтед" и "Нюкасъл" - 14, "Лестър" - 13, "Кристъл Палас" и "Уулвърхемптън" - 12 и т.н. Най-долу е "Борнемут" с едва петима чужденци.

Ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение, отсега нататък футболистите от Европейския съюз ще трябва да минават през същата процедура за издаване на работна виза, която трябва да издържат и тези извън ЕС. Това е под условие в момента, тъй като още не е ясно как ще се разберат преговарящите страни.

Тук обаче на преден план излиза ролята на ФА, която искала да се възползва от "Брекзит", за да прокара някои свои идеи с помощта на правителството. Като например да ограничи чужденците за сметка на местните футболисти, в това число ирландци, шотландци и уелсци.

Според "Таймс" това нямало да се отрази на привличането на най-добрите чужденци, защото топ клубовете пак ще могат да си го позволят, а ще насърчи използването и на талантите от Острова.

В момента под "местни" се приемат дори момчетата, родени извън Великобритания, но прекарали най-малко три години във футболна академия на английски или уелски клуб. Те могат да сключват професионални договори на 16 г. След "Брекзит" обаче това ще става не преди навършване на 18 г.

Футболната асоциация и ръководството на Премиърлийг и сега имат сериозни противоречия. Едно от тях е точно за условията, при които да се издава работна виза. Разбира се, в "пасианса" е и британското правителство.

Клубните босове са на мнение, че правилата за даване на право на труд трябва да са еднакви към играчите от ЕС и всички останали. Те трябва да се базират не на произхода, а на това колко мача има даден състезател за националния си отбор, на кое място е страната му в ранглистата на ФИФА, на трансферната сума, заплатата и т.н.

Обратно, ФА иска да ограничи чужденците. Или поне да затрудни привличането им. Тя посочва, че само 28 процента от футболистите, които са започнали като титуляри в кръга от Висшата лига преди две седмици, са англичани.

Правителствен говорител е коментирал пред "Таймс", че изпълнителната власт разбира нуждата от това спортът, в часност футболът, да може да се възползва от таланта на играчите от ЕС и от целия свят и води разговори по казуса с всички страни.

Проектът за договор ще бъде изпратен на клубовете от елита в четвъртък.