Над 80% от шофьорите ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност", след като влезе в сила бонус-малус системата, съобщават от Комисията за финансов надзор (КФН). 

Полицата може да поевтинее до 25% за коректните водачи на пътя. Само за един процент от шофьорите ще има най-тежкото наказание - 400% оскъпяване на задължителната полица, което се получава основно от причиняване на смърт на пътя, заявяват още от КФН в съобщението.

Финансовият регулатор е започнал интензивни консултации по темата, нашумяла в последните седмици заради очаквано повишение на задължителната застраховка. Причината е в тълкувателно решение на Върховния касационен съд от юни т.г., което разшири кръга на лицата, които могат да претендират за обезщетение заради неимуществени вреди при смърт на пътя.

Заради повишения брой на исковете и техния размер - само за юли, август и септември те са за 100 милиона, законодателите обмислят да въведат ограничения като таван за обезщетенията за някои категории близки, с изключения на деца, родители и съпрузи на починали при катастрофи. Това намерение бе подкрепено от големите работодателски организации - КРИБ, АИКБ и ССИГ.

"Изговорени бяха много силни думи, цена на човешкия живот не може да бъде поставена, но трябва да има граница на исканията на този кръг от т.нар. правоимащи, защото всичко рефлектира върху всички останали граждани. Затова хората са прави, но искам ясно и категорично да кажа, че ако Народното събрание приеме предложението за таван, спекулации от рода на двойна, тройна или 1000 лева "Гражданска отговорност" са безпочвани. Това, което излиза за 1000 лева, е тотално фалшива новина. Никога разчетите не са показвали подобна възможност, но и със 100 лева де се вдигна застраховката на българина - мисля, че не трябва да се случва", коментира днес председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ).

"Поискали сме с финансовия министър среща с президента (Румен Радев - б.р.), защото аз искам, когато той заема позиция, а той вече зае такава, тя да бъде информирана. Искам да го запозная с всички подробности и разчети и се надявам, че когато ги види, ще ни подкрепи", каза още Стоянова.

"Най-големите противници на моето предложение бяха само адвокатите", отбеляза тя, като посочи, че адвокатите превръщат решението на ВКС в "бизнес със смъртта". По думите й те взимат неправомерно и нелегално по 30-40% комисиона от подобни дела, въпреки че според наредбата за адвокатските хонорари имат право на 4%.