Американската телевизия Си Ен Ен ще съди президента Доналд Тръмп и съветниците му в Белия дом за отнемането на пропуска на техния кореспондента там, Джим Акоста, съобщи СиЕнБиСи.

Миналата седмица Акоста се опита да зададе многократно въпрос на президента по време на редовен брифинг.

Тръмп се скара с репортера, избягвайки въпросите му. Междувременно млада дама от персонала се опита да вземе микрофона от ръцете на Акоста, той не й позволи.

След това от Белия дом излязоха с тезата, че журналистът е "посегнал" на жената, въпреки множеството камери, заснели сцената.

Прессекретарката на Тръмп Сара Хъкаби Сандърс, която обяви отнемането на пропуска на Акоста, обяви, че СиЕнЕн "просто продължават да позьорстват".

Но от телевизията сериозно са решили да съдят президента, като са подали иск във Вашингтон. Според тях със забраната Тръмп и хората му са нарушили правата на Акоста, свързани с първата и петата поправка на американската конституция. Според тях те нарушават съответно правото му на свобода на словото и правото му на справедлив процес, тъй като пропускът е отнет, без да е посочено реално престъпление или нарушение на правилник за това.

Американският президент не може да си подбира кои хора го отразяват и кои не, твърдят от телевизията, която е в остър конфликт с Тръмп още от преди избирането му.