На редовното си заседание Министерския съвет ще разгледа решение за откриване на граничния пункт по границата ни с Румъния "Крушари-Добромир", съобщава БНР.

Новият пункт до село Северняк, област Добрич, по споразумение с румънската страна, ще работи от 8 сутринта до 20 часа вечерта и през него ще преминават автомобили с тегло до 3,5 тона. Прилежащата към двете нови ГКПП инфраструктура не позволява преминаването на тежкотоварни превозни средства.

Трансграничният път Добромир-Крушари е обновен с финансовата подкрепа на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007–2013 г. Предвижда се с пускането му в експлоатация да се улесни трафикът на хора и товари от Румъния към България. Очаква се това да се отрази благоприятно върху туризма в Добричка област и икономиката на региона.

Строителството на граничния пункт, както и изграждането на инфраструктурата към него, е приключило още през 2014 година и трябваше да заработи още тогава, но се забави заради румънската страна.

Правителството ще осигури средства за допълнителни възнаграждения на директори на общински училища, детски градини и центрове за специална образователна подкрепа, бонусите са за постигнати резултати.

Общините ще получат допълнително средства за тази година. Министрите ще разгледат и изменения в Кодекса за социалното осигуряване и в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.