Управляващите нямат проблем с медиите, но явно медиите имат проблем със съдебната система. Ако има влошена медийна среда в България, то това е казус, който гилдията сама трябва да разреши.

Тези тези изрази в сутрешния блок на бТВ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по повод новия момент в доклада на Европейската комисия по механизма за оценка на напредъка ни в областта на вътрешния ред - влошена медийна среда. В доклада си ЕК се позовава и на последното изследване на "Репортери без граници", което ни поставя на "престижното" 111-о място в света по свобода на словото. 

На Радев опонираше колегата му от БСП/ПЕС Момчил Неков.

Евродепутатът на ГЕРБ първо посочи, че "докладът вече не е интересен", тъй като механизмът продължава от влизането ни в ЕС през далечната 2007 година. И го определи като "дискриминационен".

"Все по-малко този доклад е интересен за колегите, вече 10 години гo обсъждаме в ресорната комисия по правосъдие. Масово колегите предлагат механизмът да бъде прекратен и за двете страни - България и Румъния. Той е доста дискриминационен, защото касае само нас. И то на фона на общия механизъм за доклади за корупцията за целия ЕС. Изкара се такъв общ доклад само през 2014 година и резултатите бяха доста стряскащи дори за държави, в които няма мониторинг. Този проблем не може да се реши само от единични държави членки", посочи Радев.

А Неков, логично, изтъкна неизпълнените ангажименти и "удари" по констатацията на ЕК за медиите у нас.

"Няма наказуемост в България – оценката е ясна. Няма напредък в корупцията като цяло, в т.ч. по високите етажи. След нас по класацията на "Репортери без граници" е Централноафриканската република, в която има война. Ако ГЕРБ управляваше, щяхме ли да влезем в ЕС?", посочи той.

А Емил Радев отвърна с припомняне на делата на БСП, докато е била на власт: като "амнистията, която пусна престъпници с поправката "Ванко 1", например.

"Реформите са в ход, ние сме изпълнили голяма част от препоръките. Ясно е казано, че след шест месеца ще има вероятно технически доклад и с това се слага край. Сигурен съм, че до лятото на 2019 година България ще е без доклад. Това е заслуга на правителството – има знакови дела срещу знакови лица, покровителствани през годините… Г-н Банев ходеше с майбаха си на Бузлуджа...", посочи евродепутатът от ГЕРБ, визирайки бизнесмена Николай Банев и съпругата му Евгения, които в момента също са обект на прокуратурата. Но също като семейство Арабаджиеви се издирват в чужбина.

След което Радев констатира:

"Ние нямаме проблем с медиите, медиите явно имат проблем със съдебната система. Медиите правят каквото си искат. Има и други класации за медиите освен тази на "Репортери без граници". Това не е тема в обхвата на механизма. Ако медиите имат проблеми, трябва сами да си ги разрешат."

Под проблеми със съдебната система Радев вероятно визира натиска, който определени медии упражняват върху определени съдии чрез често клеветнически и обидни публикации срещу тях.