Трима депутати от "Воля" - лидерът Веселин Марешки, подопечните му Кръстина Таскова и Пламен Христов - се отказват от имунитета си като народни представители.

Това обяви Марешки на брифинг в парламента днес, след като обяви, че няма да прави бойкот на парламентарните заседания.

"Воля не е рекетьорска партия", заяви той за пореден път. - "Симпатизантите ни казаха, че това би било бягство от отговорност и не са ни пратили тук, за да се крием по кулоарите."

На Марешки му трябваше около седмица да вземе и двете решения. Първо и тримата с Такова и Христов бяха заявили, че няма да дадат имунитетите си. После Христов даде заявка, че ще го даде, а Марешки и Таксова обявиха, че искат да видят как ще гласуват колегите им депутати от останалите парламентарни групи. Паралелно лидерът на "Воля", който крепи кворума на ГЕРБ и Обединени патриоти, бе поставил ултиматум към управляващите - че иска оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов и ако не я получи до този понеделник, ще оттегли подкрепата си. Днес стана ясно, че е размислил и по този въпрос. 

Исканията за снемане на защитата им от наказателно производство вече са в деловодството на парламента. С това вече всички шестима депутати, чийто имунитет поиска главният прокурор Сотир Цацаров, са се отказали доброволно.

Марешки, Таскова и Христов вече са без имунитет по обвинение за изнудване, но сега прокуратурата иска да добави и такова за сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага.

Депутатката от БСП Елена Йончева вече се отказа от имунитета си и е обвинена за изпиране на пари в особено големи размери. И по-точно - че нейна компания е извършила финансови операции с пари, присвоени от КТБ.

Обвиненията са в следствие на сигнали от депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Другият социалист с поискан имунитет - Георги Михайлов - е обвинен в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори, докато е бил директор на софийска болница преди депутатския си мандат.

Борис Кърчев от ГЕРБ пък не е плащал данъци за 320 000 лева и е пропуснал да отбележи това в декларацията си.

Отказът от имунитет спестява евентуално гласуване в зала за всеки един от народните представители.

От началото на 44-тото Народно събрание прокуратурата е искала имунитета на още петима депутати - двама от ГЕРБ, двама от БСП и един от ДПС. До момента всички са го предоставяли доброволно.