Освен сходните тъмносини костюми, лидерите на БСП и на КНСБ откриха след днешната си среща и съвпадения в икономическите си виждания - че промяната в данъчната политика е крайно належаща, а прехвърлянето на данъчното натоварване от труда към капитала е повече от необходимо.

Това заявиха пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров и лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща в Народното събрание. 

Синдикат и левица обаче имат и едно разминаване - и то е по отношение на данъка за старите коли, чието отпадане социалстите ще предложат, а профсъюзът не смята за съществен въпрос.

"Внасяме днес предложение за отпадане на (повишаването  на) данъка върху старите автомобили – на фона на бедността и състоянието на държавата не можеш да посягаш на хората - заяви Корнелия Нинова. - На фона на разговорите със синдикати неравенството трябва да ни е основната тема."

При това състояние на бедността и държавата не можеш да посягаш на тези хора и да искаш с тези 20 млн. лева да си решаваш проблемите в държавата, а изобщо да не закачаш големите и едрия бизнес, допълни лидерът на БСП.

Ден по-рано и президентът Румен Радев обяви 11-ото си вето - върху Закона за корпоративното подоходно облагане, който въвежда повишен налог за старите автомобили и много други промени за 2019 г.

По думите на Нинова, КНСБ ценят усилията на БСП за алтернативност. Тя изброи някои инициативи, по които социалистите и синдикалистите имат общи позиции - повишаване на минималното обезщетение за безработица, което КНСБ настоява да е 12 лева, а БСП - 16 лева.

Лидерът на БСП съобщи, че днес внасят и намаляване на ДДС на лекарствата и хляба, както и по-високо обезщетение за деца от една до две години заради ръста на минималната заплата, която от 1 януари става 560 лева. Но помощта, която майките получават във втората година от отглеждането на детето си, е 380 лева.

Наред с това и КНСБ, и БСП настояват за отпадане на плоския данък и връщане на прогресивната скала на облагане на доходите на гражданите.

 

Премиерът Бойко Борисов препоръча днес на министрите да продължават да разясняват на хората управленските решения на правителството по темите за данъка върху старите коли, застраховките и горивата. Мисля, че с повече обяснение, ще се стигне и до съзнанието на повече хора, допълни Борисов.