Шест въпроса към държавата във връзка с високите цени на горивата отправи днес омбудсманът Мая Манолова. 

Според Манолова една от причините за гражданските протести е и липсата на адекватна реакция на държавата, която е отговорна за създаването на закони, осигуряващи свободен конкурентен пазар на стоки и услуги, както и за спазването на тези закони. 

"Проблемът засяга както бита и семейния бюджет на всеки гражданин, така и себестойността на всяка стока или услуга в страната ни и отново рефлектира върху джоба на българина. За пореден път правата и интересите на българските граждани са засегнати неблагоприятно, поради което съм длъжна като обществен защитник да изразя своята позиция", мотивира се омбудсманът.

"Безспорно е, че цените на горивата у нас се влияят от цените на международния пазар. Но, при положение, че България е страната с най-нисък акциз в Европа, "евтин" ток и работна ръка, какво е логичното обяснение защо крайните цени на горивата в България не са и постоянно най-ниските в ЕС. На фона на драстичното поскъпване на живота у нас - за храна, за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома), за здравеопазване, за транспорт и съобщения, за образование, за данъци и социални осигуровки и др., нарастването на цените на горивата преля чашата на търпението на хората, предвид липсата на социална поносимост", допълва Манолова.

И пита:

Първо: защитава ли регулацията в сектора и правата и интересите на гражданите? 

Второ: създава ли законодателството достатъчно конкурентна среда при вноса и продажбата на горива?

Трето: съществува ли монопол при управлението на данъчните складове?

Четвърто: дали нормативната уредба и практиките създават възможности за по-евтин внос на бензин и дизелово гориво или ги препятстват? 

Пето: възможно ли е намаляване на ДДС-то върху горивата?

Шесто: какво е предприето след отправените препоръки от Комисията за защита на конкуренцията за подобряване на пазарната среда, във връзка с извършен секторен анализ, една от които е създаване на държавни данъчни складове? 

КЗК анализира това

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи, че проучва дали шест фирми - производители и търговци на горива, спазват поети през март м.г. задължения за гарантиране на пазарната среда. 

Комисията анализира детайлно отношенията между участниците на всяко едно от нивата по веригата производство-внос-търговия на едро и търговия на дребно с горива.

Специално внимание ще бъде обърнато на начина на формиране на цените на дребно и факторите, които влияят върху тях, се казва в съобщението. От КЗК напомнят, че непрекъснато наблюдават пазара на горивата и миналата година търговците поеха задължение за приемане на вътрешни процедури, които да гарантират ефективната конкуренция на пазара.

Поетите тогава задължения целяха да се възпрепятства възможността за възникване на евентуални антиконкурентни проблеми, свързани с прозрачността на пазара и координирането на пазарното поведение на дружествата по начин, който ограничава конкуренцията. Сега Комисията ще проверява именно изпълнението на тези ангажименти, заедно с предприетия секторен анализ на пазара, като ще приема и сигнали, и информация от граждани и физически лица.

Сигналът с данни за картел между търговците на горива във Велико Търново, изпратен от инициативен комитет от граждани в старата столица, е присъединен към секторния анализ и проверката на пазара на горивата, съобщиха още от КЗК. 

В сигнала се настоява антимонополната комисия да провери наличен ли е картел на пазара на горива в региона и да предприеме мерки за неговото преустановяване и налагане на съответните санкции, казва авторът на сигнала юристът Пламен Копанов. Във Велико Търново организираните граждански протести спират до произнасянето на КЗК.