Европейският парламент прие днес призив за всички страни в ЕС да бъде въведено наблюдение за оценка на спазването на ценностите, сред които са демокрацията и правовата държава, съобщава БТА.

Сегашната рамка не е достатъчна за предотвратяване или отстраняване на заплахите към правовата държава, се посочва в текста, цитиран от пресслужбата на ЕП. Евродепутатите призовават Съвета на ЕС да поеме по подходящ начин ролята си в процедурите по чл. 7 от договора за ЕС срещу Полша и Унгария.

"ЕС се нуждае от ясен, постоянен и обективен механизъм, който да защитава демокрацията и основните права", се посочва в решението.

Евродепутатите изразяват съжаление, че Европейската комисия още не е направила законодателно предложение за въвеждането на такъв механизъм, въпреки призива на ЕП от октомври 2016 година.

ЕП отбелязва нарастващите опасения за демокрацията и върховенството на закона в Малта, Словакия и Румъния, и големия брой процедури за нарушение на европейското право срещу няколко държави от ЕС в областта на правосъдието, основните права и гражданството. Предупреждава и, че предизвикателствата пред върховенството на закона и демокрацията в ЕС представляват заплаха за свободата, сигурността и правосъдието, както и за външната дейност на ЕС, особено в преговорите за разширяване и политиката на съседство.

Парламентът на ЕС предлага и всяка година за всички държави от Общността да бъде изготвяна основана на факти оценка за спазването на ценностите, залегнали в чл. 2 от договора за ЕС, включително препоръки за отделните държави, както се прави за икономическите политики. Евродепутатите подкрепят възможността този нов механизъм за общо наблюдение да бъде свързан с предложението на ЕК за защита на общностния бюджет в случай на пропуски по отношение на върховенството на закона.