Договорът с външния продуцент, който трябваше да създава съдържание за телевизията за Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Алма Матер" ТВ - е замразен, съобщи ректорът проф. Анастас Герджиков пред Клуб Z. И вероятно ще бъде развален, добави той.

"Това е реакция на отвореното писмо на колегите, които се притесняват, че външният продуцент ще използва оборудването на телевизията. Това няма да стане", обясни още Герджиков.

Софийският университет първоначално сключва договор за 10 години с фирма на Михаил Михайлов, някогашен говорител в кабинета на Иван Костов. След като научил обаче, че няма да може да ползва оборудването на обществената телевизия, Михайлов преценил, че уговорката не му върши работа.

Външният продуцент е трябвало да осигури съдържание на доскоро неизвестната телевизия, което да е "в съответствие с регистрацията на телевизията и с академичния й характер". На 1-ви ноември от  "Алма Матер" ТВ пуснаха клип за популяризиране на кастинг, в който новият директор Башар Рахал иска кафе от своя сътрудничка. В няколкото секунди на съобщениято тя дотичва до него по къса пола и с усмивка му подава първо кафе, а после и "сметанка". В края директорът я поглежда одобрително отзад и завършва: "Ето, Цвети вече стана известна."

Пошлото послание на клипа предизвика скандал и след няколко дни доведе до свалянето му от фейсбук, въпреки обясненията на Рахал, че видеото е "саркастично и самоиронично", а не сексистко. Той предизвика и позиция на преподавателите от катедра "Радио и телевизия" във Факултета по журналистика и масови комуникации, които заявиха остра критика срещу това, че външен продуцент ще разполага с публичната собственост на университета.

На въпрос дали ще търси друг външен продуцент, Герджиков заяви:

"Не съм сигурен, че има смисъл."

Вчера назначеният без конкурс Рахал обяви и че кастингът се отлага.

На въпрос дали Рахал ще бъде сменен на поста, Герджиков заяви, че това тепърва ще се реши от Управителния и Програмния съвет на телевизията.

Идеята на проф. Герджиков е била "Алма Матер" ТВ да се превърне в "пълноценна, интересна и гледана телевизия". Доскоро почти никой не бе чувал за нея, отделни предавания бяха излъчвани по БНТ, БНТ 2 и бТВ Екшън. Оборудването вече 10 години се е ползвало за учебно студио, така ще продължи да бъде и занапред.