Столичната община няма да купува къщата, в която е живял поетът Пейо Яворов и съпругата му на софийската улица "Г.С. Раковски". Имотът е обявен на публичен търг от частен съдия-изпълнител заради дългове на собственика, но въпреки първоначалното си намерение от "Московска" 33 няма да участват в продажбата, насрочена за 16 ноември.

Причина за отказа са съдебните спорове по собствеността на имота, както и разминаване в документите за площта му, стана ясно от съобщение на кмета Йорданка Фандъкова във фейсбук. Според възложен от Столичната община правен анализ съществен е рискът общината да плати 1.6 млн. лева за имота и никога да не стане негов собственик или да трябва да води дела за това.

"Правният анализ на собствеността показа множество неясноти, за които настоящият собственик (Васил Панчев), както и неговият кредитор, който е предходният управител на дружеството собственик (Володя Лозанов), трябва да положат усилия да изчистят. На този етап придобиването на имота е рисково за всеки евентуален купувач, в това число и за общината", обяснява Фандъкова.

Освен това не е приключил и съдебният спор, довел до обявяването на къщата за публична продан. В момента решението в полза на Володя Лозанов се обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС), а заседание по делото е насрочено за 19 февруари 2019 г.

"Рискът за всеки евентуален купувач, докато не се произнесе ВКС с окончателно решение, е огромен. Той се изразява в това да се заплати определената цена – 1 628 758.08 лв. с ДДС, без реално общината да влезе във владение на имота. Недопустимо е да се блокира немалък публичен ресурс, без да може да реализираме правата на собственици", казва Фандъкова.

В случай че ВКС се произнесе в полза на Васил Панчев, основанието за обявената сега публична продан ще отпадне, казва още столичният кмет.

 
Нека да подчертая, че няма никаква опасност къщата на Яворова да бъде надстроявана, престроявана, достроявана, защото тя е запазена с плана. Тя е напълно защитена и освен това е гарантирано използването на частта за музей на Яворов, каза по-късно пред журналисти кметът на София.
 
"Бих искала да успокоя всички, че там няма начин да се случи нещо друго. Това, разбира се, намалява и интереса към нея", отбеляза Фанъдкова. "Не бих могла категорично да кажа дали няма да бъде интересна за някого, но аз лично смятам, че всеки сериозен купувач би следвало да разсъждава като нас и да знае, че най-напред би трябвало да се изчистят всички спорни неясноти и тогава вече да може да се участва в търг", коментира тя.
 
"Потвърждавам нашето желание да придобием къщата на Яворов, но само при ясни условия. Не можем да купуваме котка в чувал. Трябва да са изяснени всички въпроси", заяви кметът на София.