За последните две седмици американската компания Apple е загубила близо 100 млрд. долара от стойността си, съобщи Engadget.

От началото на месеца технологичният гигант отчита спад на пазарната си капитализация. В края на октомври Apple стана една от първите компании, минала 1 трилион долара, но сега е на 912 млрд. долара - стойността от края на юли.

Прогнозите за близкото бъдеще също не са добри - Goldman Sachs например свали предвижданията за приходите ѝ с 3,5%, а прогнозата за акциите - от 222 на 209 долара. 

Едно от ключовите решения на Apple, довело до ударните загуби, е да не обявява броя на продадени смартфони във финансовите си отчети. Това е знак, че няма ръст в продажбите, а вероятно има и спад. iPhone вече е все по-скъп, като тазгодишният "бюджетен" модел е равен по цена с някои от флагманите на други компании. Apple не е единствена - повечето производители съобщават за спад на пазара на смартфони. Но само Apple предлага единствено три модела, във високата ценова класа и само Apple крие реалните си продажби.