Алексей Навални е преследван по политически причини в Русия, реши Европейският съд по правата на човека, предаде Би Би Си.

Магистратите са стигнали до заключение, че по отношение на Навални е бил нарушен член 18 от Европейската конвенция по правата на човека. 

Опозиционният лидер сезира съда за седем негови ареста в периода 2012-1014 година. При всички тези задържания митивите са били политически, смята Евросъдът.

 

"Победихме. Напълно. Правителството е разгромено. Признаха член 18. Ура!", написа в туитър Алексей Навални.

Преди близо две години Евросъдът присъди в полза на политика 63,6 хиляди евро обезщетение за това, че са били нарушени правата му на свобода на събиранията, както и на свободен и справедлив процес.

През април миналата година Русия чрез Министерството на правосъдието обжалва присъдата. С тогавашното решение частично не се съгласи и Навални, който също обжалва. Политикът не беше съгласен, че не са посочени политическите мотиви в действията на руските власти при произнасянето на присъдата.

Тогава съдът реши да преразгледа още веднъж делото въз основа на двете жалби.

Навални вече три пъти е получавал компенсации, присъдени от Европейския съд за правата на човека. През 2015 г. Русия му изплати 26 000 евро заради административен арест от 15 денонощия, през 2016 г. - 56 хиляди евро по делото  "Кировлес", а тази година - 50 000 евро по делото "Ив Роше".

На 13 ноември т.г. Навални не бе пуснат да замине за Страсбург. Но все пак вчера рано сутринта той е успял да излети с разрешение на властите.