Режисьорът Алехандро Гонсалес Иняриту изобщо не е случаен човек в киното, но досега бе известен с драмите си - Кучката любов (2000 г., награда на журито в Кан, БАФТА за най-добър неанглоезичен филм); 21 грама (2003 г., в конкурсната програма във Венеция); Вавилон (2006 г., награда за най-добър режисьор в Кан, Златен глобус за най-добър филм). "Бърдман" (Birdman) обаче е комедия, чиято основна алюзия е с "Батман", а в центъра на сюжета му е бързо отминаващата слава. 

Филмът получи много ласкави отзиви и от публиката, и от критиката веднага след премиерата си в сряда, с която бе открит свръхпрестижният кинофестивал във Венеция. За радост на актьора Майкъл Кийтън, който приел главната роля без да мисли дълго. Дотолкова му е близък героят - актьорът-неудачник Риган Томсън, който мечтае да си върне живота на знаменитост. Самият Кийтън, преди време скъпоплатена звезда в "Батман"-ите на Тим Бъртън, в последните години рядко се мярка на екран. Затова и не пропуснал възможността.

Ето какво написаха водещи кинокритици след премиерата във Венеция:

"Вълнуващото своеобразие на лентата, нейният черен хумор и тон - едновременно чувствителен и тъжен, безусловно ще се хареса на зрителите", пише Тод Маккарти от "Холивуд рипортър". Наблюдателят отбелязва, че във филма се повдигат няколко силни психологически и социално значими теми: творческото его и неувереността в себе си, конфликтът между личността и властта, балансът между спонтанност и правилно планиране на постъпките. А ефектът от филма върху зрителя ще бъде "хрипливо драматичен и мрачно комичен", обещава Маккарти. 

Топло се изказва за лентата и The Telegraph: "Birdman е филм за съблазънта на славата и престижа, доколкото тези понятия са сходни. Но е също и филм за нас и за това как всички ние, независимо дали сме бивши "супергерои" или нормални хора, започваме да се разпадаме, когато маските ни паднат", отбелязва експертът Роби Колин.

The Film Stage пък даже нарича филма "най-добрата работа на Иняриту". "Birdman има всички качества на "откривател" на големи фестивали. Той е отстъпление от тежкия стил на Иняриту, с този сочен актьорски състав режисьорът буквално се е потопил в луда киноманска мистика, която ще кара хората да размишляват за филма месеци след гледането му", пише наблюдателят Томазо Точи.

Variety отличава прекрасната игра на Едуард Нортън. "И двете звезди ни карат да се смеем, макар Нортън по принцип да е по-впечатляващ актьор, особено когато довежда до авсурд собствената си привързаност към реализъм. Даже си мислим, че Кийтън не е способен да достигне такъв ефект", казва критикът Питър Дебруг.

"Сам по себе си Birdman е рязко противопоставяне на летните блокбъстъри и филмите с безконечни "дефилета" на мъже с плащове. Но е и нещо много повече. Филмът си позволява да бъде нееднозначен, но за разлика от повечето многозначителни филми този е дяволски весел", на свой ред коментира новинарският портал HitFix.

Остава само да споменем, че партньорки на Майкъл Кийтън и Едуард Нортън са Ема Стоун и Наоми Уотс. Както и че "Бърдман" тръгва по световните екрани на 17 октомври. По българските - не се знае кога и дали.