Американското министерство на отбраната е предало на Конгреса доклад, в който се представят последиците, ако Турция получи 100 изтребителя F-35, предаде Ройтерс, като се позова на петима души, запознати с доклада.
Турция планира закупуването на ракетни системи С-400, произведени в Русия. Това породи безпокойството на Запада, защото това може да позволи на Москва да "прозре уязвимите места на най-модерните американски бойни самолети" в момент на напрежение между двете световни сили, казват експертите.

Руският ракетен комплекс С-400.

Елън Лорд, главният оръжеен закупчик на Пентагона, заяви пред Ройтерс, че турските планове за купуване на С-400 са изключително проблематични и много американски представители са обсъждали въпроса с Анкара, но няма признаци, че Турция е променила мнението си за закупуването на руските системи.
САЩ от години предлагат на Турция алтернативни ракетни системи - "Пейтриът", но продажбата се оказа трудна заради цената и заради въпроси за трансфера на технологии.

Елън Лорд каза, че докладът до Конгреса само излага фактите за това как стоят нещата, но не съдържа твърда препоръка. Тя не съобщи подробности от документа.
Според Ройтерс пращането на доклада до Конгреса е отстраняване на ключово препятствие през сключването на сделката за изтребителите.
Турция заяви през миналия месец, че напредва с доставката на С-400 и очаква да започне да инсталира ракети "земя-въздух" през октомври 2019 г. САЩ няколко пъти предупредиха Турция, че ако купи системите, това може доведе до налагане на санкции от Вашингтон и спиране на други оръжейни сделки, като например тази за F-35, но Анкара напредна с руската трансакция.

Турция трябва да получи трети и четвърти самолет през март догодина. Турски пилоти се обучават на първите два самолета от този модел във военновъздушната база Люк в Аризона.

Великобритания е сключила договор за закупуването на 17 американски многоцелеви изтребителя F-35 Б. Това съобщи днес на страницата си в интернет Министерството на отбраната на Обединеното кралство, предаде ТАСС.

"В периода между 2020 и 2022 г. ще бъдат доставени 17 нови изтребителя F-35 Б", се казва в изявлението. Новите самолети ще бъдат допълнение към вече дослоцираните 16 самолета F-35 в базата на Кралските военновъздушни сили в Маръм в графство Норфък в Източна Англия.

Преди това беше сключен договор да бъдат закупени от САЩ още два F-35.

"Радвам се да потвърдя, че ще удвоим нашия флот изтребители Ф-35 и ще го увеличим до 35 изтребителя стелт", казва британският министър на отбраната Гавин Уилямсън.

F-35 Б е многоцелеви изтребител, който съчетава стелт технологии, свръхзвукова скорост, възможност за вертикално кацане и ускорено излитане. Планира се той да бъде използван от британските военни в частност на самолетоносачите от клас "Кралица Елизабет".
В съобщението за 17-те нови изтребителя се допълва, че те са част от договор на стойност 6 милиарда долара. Обединеното кралство се е ангажирало да придобие 138 такива самолета.