България не предоговори цените на газа. Това означава скъпо парно, нови протести и предсрочни избори. Това каза пред бТВ Мартин Димитров от "Демократична България", чийто ресор са икономиката и енергийната независимост.

Предоговарянето на цените с Русия стана възможно, след като Брюксел стартира атнимонополно дело заради завишените цени на природния газ.

"Държавата е част от причините за високите цени на горивата. Бяха ударени малките бензиностанции. ГЕРБ и БСП приеха Закон за горивата през лятото, който  удари малките бензиностанции и цените тръгнаха нагоре", обясни Димитров.

И допълни, че когато на пазара има малки играчи, има ценова конкуренция, а когато ги няма – цените се повишават.

"Правителството работи да има по-малко конкуренция на пазара на горивата", констатира Димитров.

Според него не трябва да има увеличаване на акцизите и данъците.

"Разликата от 10 лева в данъка няма да спре хората да си купуват стари коли. Политиката трябва да бъде да се правят големи данъчни стимули  за новите коли, които не замърсяват", смята той.

Димитров се обяви за системни решения, защото не може всеки път, когато цените на горивата тръгнат нагоре, да има протест. В "Демократична България" имали конкретни мерки и подготвен законопроект за цените на горивата.

"В България цените са над средноевропейските без данъците в редица случаи, което показва, че проблемът не е в добавката", смята Димитров.

Според него не се търсят истинските решения, а Комисията за защита на конкуренцията не защитава конкуренцията.