Бившият британски министър за "Брекзит" Дейвид Дейвис заяви, че парламентът ще отхвърли сделката за "Брекзит" и Мей ще трябва да я предоговори, съобщи Ройтерс.

"Сделката с Евросъюза няма да бъде одобрена от Камарата на общините и тогава на Тереза Мей ще се наложи да търси алтернатива. А тя е да постигне ново споразумение с Брюксел", коментира Дейвис.

Той отказа да прави прогноза дали премиерката Тереза Мей ще подаде оставка, ако предлаганото от нея споразумение за "Брекзит" не бъде одобрено от парламента.

Водещите британски вестници коментират днес постигнатото между Лондон и ЕС проектоспоразумение за "Брекзит" и последвалите верижни оставки на министри от кабинета на премиера Тереза Мей.
"Гардиън" констатира, че след оставката на министъра за "Брекзит" Доминик Рааб е спаднала стойността на лирата и на акциите на големи компании и предупреждава, че хората трябва да бъдат готови за още беди, ако планът на Мей за напускане на ЕС не се осъществи. По време на преговорите, продължава изданието, финансовите пазари бяха задрямали, но сега са съвсем будни и е интересно дали пазарите ще изиграят роля в развитието на събитията.
Ако парламентът отхвърли сделката на Мей (в случай че изобщо се стигне до гласуване), реакцията на пазарите ще бъде доста бурна. Тогава депутатите ще надзърнат в пропастта на "без сделка" и ще решат, че всъщност е по-добре да не скачат.

Правителството още по-силно ще натяква за "националния интерес", като представя отказа като призив за хаос на пазарите, лобистите на водещите фирми ще се развихрят да предупреждават за съкращения на работни места, отлив на инвестиции и нуждата от сигурност, предрича вестникът. 
В такъв случай условията ще бъдат доста близки до ситуацията в САЩ през 2008 г., когато финансовата криза бе преодоляна с федерални средства в размер от 700 милиарда долара. Това може да се случи и в Обединеното кралство, макар и по-трудно и по-бавно, защото ще трябва да бъде внасяна промяна в споразумението за развода. Самата Мей включва "без Брекзит" в списъка си с варианти, така че инвеститорите вече оценяват възможностите за втори референдум (полезен за лирата), общи избори (вероятно вредни), отлагане или предоговаряне. Това обаче ще бъде следващ слой от сигнали, смущаващи пазарите, заключава "Гардиън".

"Дейли телеграф" изтъква, че вчерашният ден на смут около "Брекзит" може да коства поста на премиера. Вчера Мей описа своята работа като "силно отговорна" и бремето от тази работа бе изписано на изтерзаното й лице. Такова беше и нейното поведение, гласът й бе толкова глух, че мнозина очакваха да обяви, че подава оставка. Но вместо това тя обеща да продължи борбата докрай. Преживеният от нея ден - министри се оттеглят, колеги искат оставката й - би сразил някои по-неустойчиви лидери, но тя съумя в продължение на три часа да отговаря на въпроси на Камарата на общините. 
Вестникът цитира мнението на Тони Блеър, според когото най-лесният начин за излизането от тази задънена улица е насрочването на нов референдум. Бившият лейбъристки премиер парафразира Шерлок Холмс и казва, че като се изключи невъзможното, оставащото - колкото и да е невероятно - е верният отговор. Според Блеър договореното от Мей е лоша сделка, която се отдалечава "на милиони мили от обещаното пред хората", и тя няма да мине през парламента "даже и хиляда години да се гласува" за нея.

В друга статия, цитирана от Ройтерс, "Телеграф" твърди, че северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя правителството на Мей, ще оттегли подкрепата си, ако тя продължи да е лидер на Консервативната партия. Още вчера от ДЮП казаха, че нейните депутати няма да подкрепят сделката за "Брекзит". 

"Сън" пише, че подалият оставка министър Доминик Рааб се е наредил "в челната редица" на кандидатите да заместят Тереза Мей като лидер на партията и правителството. Според таблоида речта на Рааб пред конгреса на торите бе възприета като лидерска - той разкри, че баща му (чешки евреин) е избягал от холокоста през 1938 г. и се закани да се бори до сетен дъх с антисемитизма на лейбъристите, пише БТА.
В друга статия "Сън" цитира Джейкъб Рийс-Мог, който вчера внесе иск за вот на недоверие за Мей, че най-подходящи като нейни заместници са Борис Джонсън, Доминик Рааб, Естер МакВей и Пени Мордънт.