Въпрос на депутати от левицата в рамките на днешния парламентарен контрол вбеси вицепремиера, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Поводът бе връченият през октомври от Министерво на отбраната почетен знак на ветерана от Втората световна война (ВСВ) Дянко Марков. И очаквано питането прерасна в исторически спор за фашизма, комунизма, сталинизма, ленинизма и антисемитизма, за да прозвучи накрая тежкото обвинение от устата на Каракачанов към БСП: "Какво направихте вие марксистите и ленинистите за евреите след 9 септември?! Избихте ги като кучета! Като кучета ги избихте!"

Формално въпросът на депутатите Димитър Паунов и Александър Симов бе с какъв мотив министерството е дало на 4 октомври почетен знак на "един от създателите и активни участницив дейността на организацията Съюз на българските национални легиони предвид активните протести на двете най-големи еврейски организации у нас Шалом и Б'ней Б'рит." "Тези организации заявиха, че това е реабилитация на един разкаял се участник на профашистка и антисемитска организация. С какви мотиви го предложихте?", попита Паунов.

От отговора на Каракачанов стана ясно, че до него е било изпратено писмо-предложение за удостояване с почетния знак от Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество, Школа за запасни офицери и др. Каракачанов посочи, че то е било мотивирано с това, че Дянков е ветеран от ВСВ, защитник на небето на София и е награждаван с орден за храброст. И изброи всички награди на офицера, като стана ясно, че той е получавал такива във времената на комунистическата власт:

Служи като командир на бомбардировачен полк. След обявяването на войната на Германия полкът му участва в задачи за разузнаване и бомбардиране на германски позиции. Марков изпълнява и военно-пощенски задачи. Награден е през август 1945 година със съветски медал за победа над Германия, през 1948 година, "известният по това време комунистически деец Георги Дамянов" пак го награждава – за храброст. На 5 декември 2012 година министърът на отбраната Аню Ангелов го награждава за принос към отбраната и във връзка с 90-годишен юбилей. Управителният съвет на Българския антифашистки съюз (партньор на БСП) също го е награждавал – на 14 декември 2017 г. "преди няма и една година".

"Награждаван е от царската, комунистическата и демократическата армия. Вие задавате въпроса "този не е от нашите, този е мръсен фашист"! За мен няма наши и ваши, всички са давали пепел за тази земя. В тази връзка съм награждавал и двама ваши!", ядоса се Каракачанов.

Това за наградата от антифашисткия съюз доста изненада депутатите на левицата, но те не се отказаха. И Симов реши да припомни как "преди 18 години от тази трибуна лицето Дянко Марков каза, че депортацията на враждебно население не е население, разбирай евреите".

"Как възприемате това, че двете най-големи организации протестираха. Струва ми се, че флиртът на Министерство на отбраната с хора, изразяващи нацистки идеи в миналото, започнаха да стават твърде чести. Иво Антонов, вашият подчинен, беше сниман как прави нацистки символи", посочи Симов. - "Съвременна Европа почива на антифашистка основа. Антикомунизъм без антифашизъм става дянкомарковщина. Вашият отговор е формален, но не отговаря на въпроса какво е отношението ни към миналото, какво е отношението ни към фашизма."

И след този въпрос вицепремиерът отприщи вълна от гневни думи:

"За мен фашизмът, марксизмът, ленинизмът или сталинизмът са едно и също уродливо явление. Колко души са били убити преди 9 септември и колко след – без съд и присъда. Аз съм историк, но не искам да влизаме в този дебат.

Марков е роден 1922 година, в т.нар. Легион влиза на 12 години. Вие имате опит с пионерчета и чавдарчетата – кажете как 12-годишен може да основе вашата партия. През 1938 година на 16 години става кадет, после започва военно училище. По закон и тогава и сега армията е деполитизирана. Вие искате 75 години след Втората световна война да продължавате да раздавате обидни квалификации. Биха ли дали вашите видни членове от антифашитския съюз награда на един виден фашист?!"

И продължи:

"Понеже ме питате за холокоста – отговорът е прост – България е единствената страна в Европа, която не позволи нейните евреи да бъдат депортирани. ВМРО активно участваше в тяхното спасяване. Аз ви питам обаче какво направихте вие марксистите и ленинистите след 9 септември?! Избихте ги като кучета (спасителите на евреите и интелектуалците)! Като кучета ги избихте!"

След което в заключение посочи: "Въпросът ви не почива на никакви факти и е една клевета срещу един ветеран".

Изненаданите от грамотата на антифашистите депутати поискаха да я видят наживо. И спорът продължи и извън трибуната. А междувременно на нея вече се беше изправил друг депутат от левицата - Антон Кутев, който трябваше да изчете декларация. Но преди да започне констатира:

"Приравняването на комунизма към фашизма е недостойно."