Ако партия ГЕРБ беше настоявала за оставката на Валери Симеонов щеше да се счупи правителството и цялостната конструкция. Това каза пред бТВ зам.-шефът на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

"Оставката на Валери Симеонов не ме изненада, коалиционното споразумение с "Обединени патриоти" не се променя. Тези думи на премиера бяха ако ние като коалиционни партньори настояваме за неговата оставка. Тогава може би щеше да се счупи правителството и цялостната конструкция", обясни Цветанов.

Той поясни, че оттеглянето на вицепремиера е след съгласуване с неговата парламентарна група и коалиционните му партньори в малката коалиция.

"Убеден съм, че това, което ще продължим да правим е да изпълним ангажимента си към майките на деца с увреждания", декларира Цветанов.

И допълни:

"Оставката на Валери Симеонов не ме изненада, защото в последните няколко дни самият той е имал подобни изказвания в по-тесен формат. Казвал е, че за него властта не е всичко".

Попитан дали премиерът е тежал като "воденичен камък" на управлението той отговори:

"При всички положения се фокусира едно по-голямо внимание към коалицията и по-специално към Валери Симеонов. Когато има напрежение не е продуктивна и законодателната и изпълнителната власт. От ситуацията правителството излиза по-работоспособно.

ГЕРБ ще продължи да работи със Симеонов, защото е лидер на НФСБ, която е част от "Обединени патриоти"

"Убеден съм, че с действията си, а не с изказванията, е допринасял за достатъчно добра работоспособност в политиките, които сме успели да реализираме в настоящия момент", каза Цветанов.

Дали НФСБ ще издигне нов вицепремиер щяло да бъде решено от "Обединени патриоти".