Стотоци хиляди Французи блокираха в събота пътища и населени места в протест срещу такса върху въглеродните емсии, която повишава цената на горивата. Властите очакваха блокади на 1 500 места, съобщи вътрешният министър Кристоф Кастанер. По-късно днес Le Parisien, пак цитирайки Кастанер, съобщи, че акциите са били над 2 000 и в тях са участвали общо над 280 000 души. 

От 1 януари бензинът поскъпва с 3 евроцента, а на дизелът - с 6,5 евроцента, предаде БТА, позовавайки се на AFP. Една от компонентите на поскъпването  екологична такса за отделянитевърху парниковите емисии.

Има една убита жена и 106 пострадали. Фаталният инцидент е станал в Савоя (югоизточна Франция), когато шофьорка на лека кола е блъснала 50-годишна участничка в протестите. Водачката е задържана. Тя изпаднала в паника и неволно блъснала жертвата, когато протестиращи започнали да удрят по стъклата на колата, в която возела болното си дете към поликлиника. 

Протестиращите блокираха някои артерии, достъпа до бензиностанции и до летища в цяла Франция. От общо 3500 бензиностанции на Тотал (Total) около 70 бяха засегнати, като по-малко от 10 успяха да отворят следобед, след като останаха затворени цяла сутрин, съобщи БТА. 

Затворени през деня останаха и някои хипермаркети Ошан (Auchan). Следобед 26 хипермаркета са били напълно блокирани от демонстрантите, а достъпът по пътищата към други 20 е бил "филтриран". Друга голяма верига френски супермаркети, Карфур (Carrefour), посочи, че денят е бил труден за нейните служители и протестите са се отразили на посещенията в магазините й, така че ефектът върху продажбите се очаква да бъде значителен.

В Париж демонстриращи се събраха на митинг близо до Елисейския дворец, пеейки "Марсилезата", съобщи Le Figaro. Те се опитаха да се доближат до резиденцията на френския държавен глава през улица "Фобур Сент-Оноре", но бяха отблъснати от силите на реда със сълзотворен газ.

Протестиращите наричат движението си "жълтите жилетки" (gilets jaunes) по името на сигналните жилетки, които всеки водач трябва да има в автомобила си за извънредни ситуации. Те се се организирали във Фейсбук, където петиция на 32-годишната Присила Людоски е събрала 850 000 подписа. Според Journal du Dimanche акцията може да прерасне в по-широко движение срещу данъците, които тежат на покупателната способност.

Министър-председателят Едуар Филип каза, че гражданите имат право да протестират, но да блокират страната е незаконно. Необявените и неразрешените от властите демонстрации се наказват със затвор до шест месеца и глоба до 7 500 евро. Блокирането на пътища отворени за движение може да донесе наказание до две години лишаване от свобода и глоба до 4 500 евро. Закриването на номер на автомобил се наказва с глоба от 135 до 750 евро.