Около 2000 полицаи са ангажирани с охраната на протестите в цялата страна, половината от тях са в София, каза директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски. В много градове в страната, в т.ч. столицата, днес са насрочени протести, които включват и блокади на пътища и дори ГКПП.

В следобедните часове се очаква влошаване на пътната обстановка. Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че в момента има събрали се протестиращи шофьори в Пловдив и Благоевград. Очаква се в София да дойдат протестиращи от Пазарджик и Перник. Както за всеки протест, така и за този има сигнали за провокации.

Въпреки че по закон блокирането на републикански пътища и магистрали е забранено, протестиращи продължават да го правят. Миналата седмица, заради затваряне за движение на възлово кръстовище в Силистра, довело напрежение сред водачите, са съставени 8 фиша по Закона за движение по пътищата. Във Варна са били санкционирани петима водачи на автомобили по Закона за движение по пътищата заради възпрепятсване на  нормалното придвижване на граждани по пътните артерии на града.

В Ловешка област на един човек е издадено полицейско разпореждане за опит за организиране на незаконосъобразни действия. Заради затваряне на основни пътища в района на Троян са задържани двама мъже. Образувани са едно досъдебно производство  и едно бързо производство за управление на МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на СУМПС, съставени са и актове. Изготвени са и три полицейски разпореждания по чл.64 ал.1 от ЗМВР.

Във Велико Търново, Габрово и Ботевград на участници в протестите също са съставяни предупредителни протоколи заради блокиране на движението по пътя.

От пресцентъра на МВР обясниха, че протестиращите не заявяват за блокадите предварително в общинските управи, където са длъжни да регистрират времето, мястото и часа на недоволството си, а става "инцидентно". Полицаите са нащрек за такива случаи, казаха от пресслужбата на вътрешното ведомство.

Младен Маринов и Христо Терзийски заедно с директора на Столичната полиция и председателят на ДАНС присъстваха на панихида в храм-паметника "Св. Александър Невски" по повод Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.