Над 400 човека са ранени във Франция на масови протести срещу поскъпването на горивата, които продължават втори ден, а 14 от тях са сериозно пострадаил, съобщи BBC, като се позова на френското Министерство на вътрешните работи. 

28 от пострадалите са полицаи и пожарникари, а вчера почина и жена, прегазена от кола по време на демонстрациите, известни като "протестите на жълтите жилетки".   

Френското министерство на вътрешните работи заяви, че близо 300 протестиращи са били разпитани, като 157 от тях са били задържани.

Около 288 000 души са участвали в демонстрациите, създали сериозни проблеми на транспорта във Франция с 90 блокади само за една нощ.

Мнозина насочиха гнева си към френския президент Еманюел Макрон, обвинявайки го, че не се интересува от проблемите на обикновените хора. Макрон все още не е коментирал протестите и рейтингът му се влошава.

Популярността на френския президент е спаднала още през последните седмици, показва социологическо проучванес. Само 25% от запитаните от Френския институт за изследване на общественото мнение казват, че са доволни от Макрон.

Това е спад с 4% пункта в сравнение с допитването от октомври. Сегашното социологическо проучване е било направено от 9 до 17 ноември и в него са участвали 2000 души.

Президентът дойде на власт м.г., обещавайки да реформира френската икономика и да намали използването на изкопаеми горива. Правителството обяви редица мерки, за да помогне на по-бедните семейства да плащат сметките си за енергия и транспорт.

Но подкрепата за протестите изглежда широка. Почти три четвърти от респондентите в анкетата на социологическия институт "Елаб" подкрепят жълтите жилетки, а 70% искат правителството да отмени новите налози за горивата.

Демонстранти излязоха по улиците на повече от 2000 селища във Франция в събота, според вътрешното министерство. Повечето протести минават мирно, но на някои места напрежението се е повишило и шофьори са се опитали да преминат през пътните блокади.

При най-лошия инцидент жена от протестиращите е загинала, след като шофьор, заобиколен от демонстранти, се паникьосал и подкарал колата си. Водачът е обвинен в убийство и освободен под гаранция, съобщиха от френската прокуратура.

Основното искане на протестното движение е отмяна на новите по-високи ставки на данъка върху горивата - със 7,6 евроцента на литър дизел и 3,9 евроцента на литър бензин.

Новата такса е в сила от лятото и ще се увеличава постепенно през годините. Целта й е да осигури част от средствата за преход към по-чисти автомобили и нови енергийни източници.

Но след като цените на горивата започнаха да се покачват, французите решиха, че властите са преминали границата. Цената на дизела поскъпна с около 23% за последните 12 месеца до средно 1,51 евро на литър, най-високата му стойност за последните 15 години.

От 1 януари по план данъкът върху горивата ще поскъпне допълнително с 6,5 евроцента/л за дизела и с 2,9 евроцента за литър при бензините.