Русия ще нахлуе в Украйна и никой не може да я спре. Прогнозата е на полския министър-председател Матеуш Моравиецки. Той смята, че сигнал за настъплението ще бъде завършването на проекта "Северен поток 2", който удвоява капацитета на сегашния пряк газопровод между Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Втората тръба може да направи трасето през Украйна излишно в транзита на руски газ към Европа и така да разчисти пътя за евентуална военна намеса на Москва.

"Знаем позицията на германското правителство, че това е бизнес проект", казва Моравиецки в интервю за полската информационна агенция ПАП. "Но на изток от Одер никой не вярва в това.

Нищо няма да спре Русия да тръгне срещу Киев", добавя той и цитира вожда на пролетарската революция Владимир Ленин, според когото капиталистите са "толкова алчни, че ни продават дори въжето, на което ще ги обесим". 

В "Северен поток 2" участват компании от Германия, Холандия и Австрия. Проектът разделя държавите в ЕС. Докато Берлин твърди, че това е чисто икономическа инициатива, Централна и Източна Европа възразяват, изтъквайки геополитическото й значение - да бъде изолирана Украйна. България подчертава, че ЕС не се противи на "Северен поток 2", както беше категорично против бившия "Южен поток", който целеше също да заобиколи Украйна от юг.

Правната служба на Съвета на ЕС блокира предложение на Европейската комисия тя да преговаря за "Северен поток 2", за да гарантира, че той би съответствал на европейското право в енергетиката, както стана с "Южен поток". Извън руско-германския проект полското консервативно правителство е в обтегнати отношения с Берлин и Брюксел заради критикуваните му от тях правосъдни реформи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е един от най-острите критици на "Северен поток 2". Проектът беше главна опорна точка в тирадите му срещу германската канцлерка Ангела Меркел.