Комисията по въпросите на националната сигурност към парламента на Великобритания е стигнала до извода, че министрите изобщо не разбират целите на борбата с кибератаките и хакерите, които заплашват инфраструктурата на страната, предупреждава "Гардиън".

Изданието се позовава на доклад на Комисията, в който се подчертава, че във време, когато държави като Русия укрепват своята мощ в киберпространството, надзорът от страна на министрите по проблемите с контрамерките, е напълно неадекватен, съобщава Би Би Си.

Затова парламентарната комисия призовава премиерката Тереза Мей да създаде длъжността министър по киберсигурността, а също и да продължи да обменя информация със страните от Евросъюза, независимо от преговорите по "Брекзит".

Комисията отбелязва също, че правителството предприема много малко реални мерки в борбата срещу киберпрестъпленията.

"Няма конкретна политическа отговорност. Няма човек в правителството, който да контролира дейността срещу кибератаките", се посочва в доклада.

И се допълва, че от време на време някой министър се заинтересувал случайно от подобни въпроси, съобщава "Гардиън".

Великобритания е беззащитна пред заплахата от страна на руски хакери, които са способни да парализират напълно работата на националната инфраструктура, съобщава и "Дейли Мейл".

Всеки ден се регистрират поне по 10 атаки, много от които са насочени срещу националната система за здравеопазване, енергийната система и даже към парализиране на работата на парламента.

Поддържаните от чужди правителства хакери вече се стремят не само към секретна информация или сведения за интелектуална собственост, но и се опитват да атакуват стратегически важни обекти, пише вестникът.

Като пример се дава атаката с вируса WannaCry, разпространен от Северна Корея през 2017 година, който е засегнал една трета от болниците във Великобритания и са били отложени над 20 000 планови операции.

А през ноември миналата година руски хакери са проникнали в британската енергийна система и са се опитали да изключат електроснабдяването на цялата държава.

На същата тема е посветена и статия в "Сън".

"Бандитският режим на Владимир Путин представлява огромна опасност. Неговите главорези вече убиха хора на наша територия", предупреждава таблоидът. 

И призовава да се намерят мерки за противодействие на посегателствата от Москва.