Стотици жители на мексиканския град Тихуана се събраха в неделя, за да протестират срещу нахлуването на почти 3000 мигранти от Централна Америка, предаде Асошиейтед прес.

Градът се намира на 1,6 километра от границата с Америка, която е заветната цел на бягащите, предаде Асошиейтед прес.  

Правителството на САЩ предвижда броят на всичките мигранти скоро да достигне 10 000 души.

Тихуана се намира на главния път към Сан Диего, Калифорния и граничната полиция на Щатите, разположена в този регион, разглежда до 100 молби за убежище на ден.

В неделя недоволните жители на мексиканския град развяваха национални знамена, пееха мексиканския химн и скандираха "Вън!" пред статуята на ацтекския владетел Клаутемос.

Журналисти снимат протестиращите в Тихуана край статуята на ацтекския владетел Клаутемос. Снимка: АП / БТА

Те обвиняват мигрантите в немарливост и неблагодарност. Също така се оплакват от начина, по който керванът нахлу в Мексико - наричат го "инвазия". Друго тяхно опасение е, че техните данъци могат да се използват за подпомагане на бежанците.

"Не ги искаме в Тихуана", викаха протестиращите.

Домакинята Хуана Родригез призова правителството да извършва проверка на криминалните досиета на мигрантите.

Жена, която се представи като Палома, порица пришълците, предимно от Хондурас, и заяви, че те единствено се борят да получат милостиня.

"Нека собственото им правителство да положи грижа за тях", заяви тя пред пред репортери.

На една пресечка разстояние по-малко от дузина жители на Тихуана бяха вдигнали транспаранти в подкрепа на мигрантите. Кейла Замарън, 38-годишна учителка, се разграничи от протестиращите с огромен знак, на който бе написано: "Детството няма граници".

Хосе Луис Рамос, мигрант от Гватемала, почива със сина си Фройлан в убежище в Тихуана, Мексико.

Алден Ривера, посланикът на Хондурас в Мексико, заяви, че около 1800 граждани на страната му са се завърнали вкъщи след 13 октомври - деня, в който започна масовото придвижване към САЩ. Той се надява повече да ги последват.

"Ние искаме те да се завърнат в Ходнурас", каза Ривера.

В Хондурас са убивани средно по 43-ма души на 100 000, което се доближава до цифрите в някои американски градове като Ню Орлиънс и Детройт. Освен насилието, мигрантите посочват липсата на икономически перспективи като основен катализатор за решението им да напуснат държавата. Според Световната банка двама на всеки трима жители на Хондурас живеят в бедност.

Мигранти от Централна Америка се къпят в убежище в Тихуана, Мексико.

Хладното посрещане на мигрантите в Тихуана контрастира на гостоприемството и помощта, които им бяха предоставени в Южно Мексико. 

Кметът на Тихуана Хуан Мануел Гастелум определи пристигането им като "лавина", срещу която градът е неподготвен. Той предположи, че те ще останат за поне шест месеца, докато чакат да получат одобрение или не за статута си на бежанци. 

"Твърдят, че бягат от катастрофа, насилие срещу тях в собтствената им родина. Защо тогава идват тук и започват да създават безредици? Не е справедливо", заяви кметът.

Мъж помага на момче да погледне през оградата на Американската граница край Тихуана, Мексико. 

Доналд Тръмп, който активно използва придвижващия се керван по време на кампанията за междинните избори в Америка, изпрати в Туитър съобщение, с което поздрави опитите на Гастелум да разубеди мигрантите от търсенето на убежище в САЩ и подчерта невъзможността на Америка да се справи.

"САЩ са лошо подготвени за тази инвазия и няма да я търпят. Те причиняват престъпления и големи проблеми в Мексико. Вървете си вкъщи!", написа президентът.

В допълнение Тръмп разкритикува мигрантите, че, "докато страхливо бягат от държавите си, те гордо развяват националните си знамена. 

"Нима това е възможно?", продължи съобщението си президента. "Да, защото цялото това нещо е ГОЛЯМ ЗАГОВОР и американските данъкоплатци си плащат за него", завърши Тръмп.

Мигрант от Хондурас с дъщерята си в убежище в Тихуана, Мексико.