Президентите на Русия и Турция отбелязаха днес "историческата стойност" на газопровода "Турски поток" за двустранните отношения на тържествена церемония, отбелязала "стъпването" на тръбата на суша. Първите количества синьо гориво се очаква да потекат в края на 2019 г.

"Изграждането на морския участък на газопровода "Турски поток", по който ще се транспортира руско синьо гориво до Турция, приключи", обяви членът на управителния съвет на руския газов гигант "Газпром" Олег Аксютин, цитиран от Ройтерс.

Аксютин обяви новината по телевизията, след като Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в Истанбул, за да отбележат завършването на морския участък от газопровода. Количествата газ, предвидени за всяка от двете тръби на газопровода, са по 15,75 млрд. куб. м.

Известно е, че по едната ще се доставя синьо гориво за турския пазар, а другата е предназначена за европейския, но засега не е ясен не само маршрутът й - през България или през Гърция, но и становището на Европейската комисия, което ще означава зелена светлина за тръбата или спирането й.

Турция очаква първи доставки на газ през "Турски поток" догодина, заяви днес Ердоган.

"Ние с нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на взаимоотношенията за осъществяването на този проект. Той има историческа стойност за нашите отношения. Ние се надяваме, че през 2019 г. след всички необходими тестове ще бъдем готови за пускане в експлоатация на "Турски поток", заяви президентът.

Той подчерта, че отношенията между Анкара и Москва не се поддават на натиск от трети страни. "Ние никога не сме се ръководили от натиск от трети страни в рамките на нашите двустранни отношения", отбелязва Ердоган. 

Изграждането на "Турски поток" и на "Северен поток 2" ще навреди на Украйна, тъй като Русия измества трасетата, през които транзитира природен газ към Европа. С първите количества природен газ по "Турски поток" ще бъде спрян Трансбалканският газопровод, преминаващ през Украйна, Румъния и България и пренасящ малко над 17 милиарда куб. м природен газ. Това означава, че България, както и другите две страни, ще изгубят приходите от транзитни такси за преноса.

 

Българското правителство и премиерът Бойко Борисов се надяват, че втората тръба ще е през България, откъдето газът ще се транзитира към Сърбия и Унгария. Окончателно решение обаче няма.

На 7 декември гръцкият премиер Алексис Ципрас ще е на официално посещение в Москва и на срещата му с президента Владимир Путин евентуалното преминаване на "Турски поток" през Гърция ще е една от дискутираните теми.