Щатската спортна телевизия ESPN обяви, че отборът по американски футбол "Кливланд Браунс" ще интервюира Кондолиза Райс за позицията старши треньор. За няколко часа новината обиколи американските медии, при това сериозните, и на мнозина им се прииска да се случи.

Медията се позова на "сигурен източник", а спекулацията тръгна от изявление на генералния мениджър Джон Дорси, че сред набелязаните за интервюта може да има жена. Бившият държавен секретар в правителството на Джордж Буш-младши е фенка на "Браунс" - тим, който е без наставник след уволнението на Хю Джаксън насред сезона в Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ.

Никога досега жена не е била треньорка на тим от НФЛ, дори не е интервюирана за позицията. В последните години дами започнаха да влизат в щабовете на тимове, най-вече специалистки по физическа подготовка и психоложки. В Кливланд явно търсят нестандартни решения, тъй като от години "Браунс" е най-слабият отбор в НФЛ.

През 2017 г. тимът завърши сезона без нито една победа, година по-рано взе само една, а т.г. има три успеха, шест поражения и едно равенство.

Много бързо обаче Джон Дорси и самата Кондолиза Райс отрекоха информацията на ESPN.

"Бившият щатски държавен секретар Кондолиза Райс е велик лидер, тя притежава възможно най-ярка индивидуалност и също така е фенка на "Браунс", заяви един от босовете на "Кливланд" в официално съобщение.- Аз изпитвам огромен респект към нея и адмирирам всичко, което е направила. По-рано този сезон имах честта да се срещна с нея за първи път. Нашето търсене на треньор е всеобхватно и задълбочено, но все още обсъждаме листа с кандидатите и името на секретаря Райс не е обсъждано."

Доста елегантен начин от страна на Джон Дорси да каже, че чак такава екзотика няма да се случи.

"Аз обичам моят "Браунс" и знам, че ще бъде нает опитен треньор, който да ни изведе на следващото ниво, рече Райс във Фейсбук. - Ако трябва да бъда сериозна, надявам се, че НФЛ ще започне да ангажира жени в треньорската професия - като старши треньори или координатори (бел. ред. това са наставниците на защитата и нападанието, те са с ранг на помощници). Не е казано, че трябва да си играл, за да разбираш спорта и да умееш да мотивираш състезателите. Важен е опитът. Време е да бъде даден шанс на опитни жени треньорки. Между другото - не съм готова за треньор, но бих искала да обявя една или две комбинации (бел. ред. треньорите нареждат на водещите си играчи в слушалки в шлемовете им каква комбинация - play, да използват - в защита и нападение) следващия сезон, стига "Браунс" да има нужда от идеи!.."