Главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов е кътал в банков сейф равностойността на 427 000 лв. Това става ясно от съобщение на Специализираната прокуратура, която е иззела чужда валута и левове от банкова касета на държавния чиновник.

Заради поста си той е длъжен да декларира собствеността си в годишна декларация, но нищо подобно не фигурира в нея.

Както е известно, Томов, председателят на агенцията Петър Харалампиев и сръбски гражданин - посредник, са в ареста по обвинение за дръжностни престъпления, търговия с влияние и принуда при издаването на т. нар. удостоверения за български произход на лица, които не са имали основания за това.

Петър Харалампиев. Снимка Личен архив

Скандалът се разрасна до самите върхове на коалиционния партньор в управлението ВМРО, тъй като различни служители твърдят включително пред западни медии, че в България процъфтява търговия с паспорти за граждани на ЕС и тя е ръководена от "единия вицепремиер - патриот".  

Една от сновните тези на защитата на Харалампиев и Томов по време на гледането на мярката за неотклонение обаче бе, че при акцията срещу двамата не са намерени никакви пари.

От съобщение на спецпрокуратурата днес става ясно, че със съдебно разрешение на 13 ноември от въпросната банкова касета са намерени и иззети значително количество недекларирани пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски паундове и левове.

"Левовата равностойност на намерената сума надхвърля четиристотин двадесет и седем хиляди лв. Съгласно закона той (Томов, б.р.) е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати. Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ", допълват от прокуратурата.

Обвинителите поясняват, че претърсването и изземването на парите от банковата касета, както и последващият им оглед като веществено доказателство са извършени след гледането на мярката за
неотклонение заради декларирана служебна ангажираност на адвокатите.

Отделно от това, едно от интересните изказвания на прокурор по време на делото, бе, че пък у Петър Харамапиев са намерени значителни портфейли с виртуална валута - биткойн.